28.01.2019

Щодо деяких питань оплати праці працівників закладів охорони здоров’я

Лист від 13.11.2018 р. № 10.1-13/3208/30209

На виконання доручення <…> Міністерство охорони здоров’я України розглянуло лист <…> щодо деяких питань оплати праці працівників закладів охорони здоров’я і в межах компетенції повідомляє.

Умови оплати праці працівників сфери охорони здоров’я та соціального захисту населення України затверджені спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» (далі — наказ № 308/519).

Оплата праці працівників здійснюється за фактично відпрацьований час, виходячи з посадового окладу (тарифної ставки), або в залежності від виконання норм виробітку і відрядних розцінок з урахуванням підвищень, доплат та надбавок, передбачених діючим законодавством.

Відповідно до підпункту 2.4.3 наказу 308/519 лікарям усіх спеціальностей та провізорам (крім лікарів-інтернів та провізорів-інтернів), які отримали диплом з відзнакою після закінчення вищих медичних (фармацевтичних) навчальних закладів, посадовий оклад, що визначений за тарифними розрядами, підвищується протягом 5 років на 5 %, з моменту отримання сертифіката лікаря-спеціаліста та дати прийняття на відповідну посаду.

Перенесення строку виплати вищезазначеного підвищення посадового окладу на час перебування працівника у відпустці для догляду за дитиною не передбачене наказом № 308/519.

Робота за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 03.04.93 р. № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженим наказом Мінпраці, Міністерства юстиції України та Міністерства фінансів України від 28.06.93 р. № 43 (далі — наказ № 43).

Відповідно до пункту 5 Положення, затвердженого наказом № 43, оплата праці сумісників здійснюється за фактично виконану роботу.

Цей лист не встановлює норм права і має інформаційний характер.

Заступник Міністра П. Ковтонюк