17.06.2019

Закінчення відпустки збігається з початком декрету

Останній день щорічної відпустки працівниці збігся з датою початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами згідно з лікарняним листом. Що робити з невикористаним днем відпустки?

Згідно з п. 3 ч. 2 ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР щорічна відпустка має бути перенесена на інший період або продовжена в разі настання строку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Зазначимо, що підставою для надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами є листок непрацездатності.

Застосуємо це до зазначеної ситуації.

Останній день щорічної відпустки працівниці збігся з першим днем відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Такий невикористаний день щорічної відпустки нікуди не зникає. На бажання працівниці і з відома роботодавця цей день щорічної відпустки може бути наданий працівниці після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами або перенесений на інший період.

Припустимо, лікарняний по вагітності та пологах виданий працівниці з 24.04.2019 р. по 27.08.2019 р. Виходить, 28.08.2019 р. вона може взяти невикористаний день щорічної відпустки і, наприклад, приєднати до неї дні щорічної відпустки, які накопичилися за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Ще варіант — працівниця може перенести невикористаний день відпустки на інший період.

Обраний варіант працівниця зазначає у відповідній заяві про продовження (перенесення) відпустки.

Але незалежно від того, що обере працівниця, роботодавцеві доведеться:

1) відсторнувати раніше нараховані відпускні за день «накладки» і нарахувати за цей день декретні;

2) продовжений (перенесений) день щорічної відпустки оплатити виходячи з нової «середньої». Адже місяць надання продовженої (перенесеної) відпустки не збігатиметься з місяцем надання первісної відпустки. Отже, і розрахунковий період для обчислення відпускних зміниться (див. лист Мінсоцполітики від 21.03.2019 р. № 369/0/206-19).