11.03.2019

Мінфін готує зміни до порядку складання бюджетної звітності та порядку реєстрації зобов’язань

На сайті Мінфіну (https://www.minfin.gov.ua) оприлюднено проект змін до деяких нормативно-правових актів Мінфіну.

Мета змін — актуалізація положень деяких нормативно-правових актів Мінфіну з казначейського обслуговування бюджетних коштів та складання бюджетної звітності з урахуванням змін у законодавчих і нормативно-правових актах.

Квартальна (проміжна) бюджетна звітність складається за І квартал, перше півріччя та за дев’ять місяців звітного року (раніше було — за І квартал, ІІ квартал, ІІІ квартал).

У додатках до Порядку:

• слова «оплата інших енергоносіїв» слід замінити словами «оплата інших енергоносіїв та інших комунальних послуг»;

• додаток 12 викласти в новій редакції;

• додаток 15 виключити;

• слова «/ Тимчасової класифікації видатків та кредитування для бюджетів місцевого самоврядування, які не застосовують програмно-цільового методу» виключити.

Це лише частина змін, всі зміни дивіться в проекті.

Зміни торкнуться і Порядку реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Мінфіну від 02.03.2012 р. № 309.

Зокрема, передбачається в реєстрах юридичних та фінансових зобов’язань абревіатуру «/ ТКВКБМС» і слова «/ Тимчасовою класифікацією видатків та кредитування для бюджетів місцевого самоврядування, які не застосовують програмно-цільового методу» виключити.

Додаток 4 (Реєстр-розпорядження № ______ на виділення коштів з рахунку ______________ на оплату бюджетних фінансових зобов’язань розпорядників бюджетних коштів) також буде виключено.

Які транспортні засоби повинні бути відображені в декларації?

За інформацією фахівців Управління Держпраці у Хмельницькій області (http://km.dsp.gov.ua) для цілей декларування під транспортними засобами розуміється широкий спектр засобів, який не обмежується автотранспортними засобами, а включає інші самохідні машини і механізми, а саме: легкові та вантажні автомобілі, автобуси, самохідні машини, сконструйовані на шасі автомобілів, мотоцикли усіх типів, марок і моделей, причепи, напівпричепи, мотоколяски, інші прирівняні до них транспортні засоби та мопеди, сільськогосподарська техніка, водні та повітряні судна.

На відміну від іншого цінного рухомого майна, відомості про транспортні засоби та інші самохідні машини і механізми зазначаються незалежно від їх вартості.

Якщо транспортний засіб належить суб’єкту декларування на праві користування на підставі довіреності, а інформація про власника транспортного засобу йому не відома, то яким чином відобразити у декларації відомості про власника майна?

Якщо суб’єкту декларування або члену його сім’ї не відома інформація про власника майна, яке перебуває в користуванні суб’єкта декларування або члена його сім’ї, а із правовстановлюючих документів встановити ці відомості неможливо, то при заповненні відповідних полів декларації слід обрати помітку «Не відомо».

Винятком є лише поля «Прізвище», «Ім’я» та «По батькові (за наявності)» власника такого майна, заповнення яких є обов’язковим.

Слід також пам’ятати, що інформацію про власників транспортних засобів можна отримати у відкритому Єдиному державному реєстрі Міністерства внутрішніх справ стосовно зареєстрованих транспортних засобів та їх власників.