18.03.2019

Облік лікарських засобів та медвиробів

МОЗ вирішив, що Методичні рекомендації ведення обліку лікарських засобів та медичних виробів у закладах охорони здоров’я, затверджені наказом МОЗ від 09.09.2014 р. № 635, потребують оновлення. Тож вирішено — зроблено. Наказом від 02.01.2019 р. № 15 МОЗ виклав ці Методрекомендації у новій редакції.

Згідно з оновленим документом лікарські засоби та медичні вироби у закладах охорони здоров’я обліковуються у бухгалтерській службі та за місцем їх відповідального зберігання (знаходження, використання), тобто на складі, у відділеннях та на постах (у маніпуляційних кімнатах).

У бухгалтерській службі закладу охорони здоров’я лікарські засоби та медичні вироби обліковуються:

• у кількісному і сумарному вимірах — у гривнях з копійками;

• за одиницями обліку, тобто за їх найменуваннями чи групами (видами);

• у розрізі матеріально відповідальних осіб;

• за місцем їх зберігання (знаходження, використання).

Бухгалтерська служба закладу слідкує за неухильним дотриманням порядку оформлення та подання первинних документів з оформлення руху лікарських засобів та медичних виробів. Вона відмовляє у прийнятті до обліку документів, підготовлених з порушенням встановлених вимог. Також — у прийнятті документів за господарськими операціями, які проводяться з порушенням законодавства. Про встановлені факти порушень бухгалтерська служба інформує керівника закладу.

У додатках до вказаних Методрекомендацій містяться:

• Книга складського обліку лікарських засобів та медичних виробів;

• Накладна (вимога);

• Реєстр отриманих прибуткових накладних;

• Реєстр виданих накладних (вимог);

• Журнал обліку відділеннями отриманих і використаних лікарських засобів та медичних виробів;

• Звіт про надходження і відпуск (використання) лікарських засобів та медичних виробів;

• Журнал обліку фактично отриманих і використаних лікарських засобів та медичних виробів постами (маніпуляційними кімнатами);

• Звіт про надходження і використання лікарських засобів та медичних виробів постами (маніпуляційними кімнатами).

У інклюзивно-ресурсних центрів з’явився свій код ТПКВК

Мінфін наказом від 21.02.2019 р. № 78 вніс зміну до Типової програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів, затвердженої наказом Мінфіну від 20.09.2017 р. № 793, доповнивши її новою позицією — «Забезпечення діяльності інклюзивно-ресурсних центрів», код ТПКВК 1170, КФК 0990.

Продовження відпустки працівнику-донору

Згідно з ч. 4 ст. 9 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» у разі давання крові та (або) її компонентів у період щорічної відпустки ця відпустка продовжується на відповідну кількість днів з урахуванням надання працівнику додаткового дня відпочинку за кожний день давання крові. Тобто у разі давання крові у період щорічної відпустки її тривалість потрібно продовжити на два дні. Підставою для надання таких пільг є відповідні довідки, видані донору за місцем медичного обстеження чи давання крові та її компонентів.

Про це повідомило Управління Держпраці у Рівненській області (rv.dsp.gov.ua).