18.03.2019

Назва закладу освіти у його статуті

Селищна рада затверджує статути закладів освіти у зв’язку з приєднанням громад. Як правильно вказати назву школи І – ІІІ ступенів, НВК, дошкільних навчальних закладів? Чи залишається чинним наказ МОН від 17.02.2004 р. № 120 з урахуванням дії нового Закону про освіту?

Щодо назв закладів освіти

Відповідно до ч. 3 ст. 12 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII (далі — Закон про освіту) повна загальна середня освіта має три рівні:

• початкова освіта тривалістю чотири роки (початкова школа);

• базова середня освіта тривалістю п’ять років (гімназія);

• профільна середня освіта тривалістю три роки (ліцей).

Згідно з ч. 6 ст. 22 Закону про освіту статус, організаційно-правова форма, тип закладу освіти визначаються засновником і зазначаються в установчих документах закладу освіти, а відповідно до ч. 4 цієї статті заклад освіти може здійснювати освітню діяльність одночасно на різних рівнях освіти та за різними видами освіти, утворювати для цього структурні підрозділи.

Оскільки статут закладу загальної середньої освіти затверджується на тривалий час, то організаційно-правова форма його діяльності має враховувати всі рівні, за якими надаватиметься у ньому освіта, незалежно від термінів впровадження нових програм. Відповідно до абз. 19 та 20 п.п. 2 п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону про освіту початкова школа, гімназія і ліцей можуть функціонувати як окремі юридичні особи або як структурні підрозділи іншого закладу освіти (зокрема закладу загальної середньої освіти I — II, II — III чи I — III ступенів). Ліцеї функціонують, як правило, як самостійні юридичні особи.

Заклад загальної середньої освіти, що реалізує освітні програми на декількох рівнях загальної середньої освіти, має тип закладу вищого рівня, на якому провадиться освітня діяльність.

Отже, якщо у вас функціонує заклад загальної середньої освіти І — ІІІ ступенів на трьох рівнях (початкова школа, гімназія, ліцей), то при затвердженні Статуту в новій редакції назву закладу буде визначено як Ліцей (№, власна назва) / назва сільської ради / назва області. Якщо І — ІІ ступенів, то назва закладу відповідно буде як Гімназія.

Наприклад, Ліцей «Перспектива» імені В. Стефаника Тячівської міської ради Закарпатської області, або Гімназія № 1 Тетерівської сільської ради Житомирської області, або Початкова школа Новопсковської селищної ради Луганської області.

Звертаємо увагу, що типи закладів визначені спеціальними законами України «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту», в які внесені відповідні зміни після набуття чинності Законом про освіту.

Щодо чинності наказу МОН № 120 та інших нормативних актів, що вийшли до прийняття Закону про освіту

На виконання Закону про освіту вносяться зміни у підзаконну нормативну базу, однак їх внесення потребує часу. Оскільки Закон має вищу юридичну силу, варто дотримуватись його норм. Окрім того, зміни статутів закладів освіти спричинені саме набуттям чинності Законом про освіту.

За матеріалами Аналітичного центру Асоціації міст України (auc.org.ua)