18.03.2019

Заміна посад у штатному розписі позашкільного навчального закладу

Чи можна в позашкільному навчальному закладі (Центр дитячої і юнацької творчості) посаду методиста замінити посадою педагога-організатора? За рахунок якої посади можна ввести до штату посаду бухгалтера?

Центри дитячої і юнацької творчості належать до комплексних закладів позашкільної освіти. Це випливає із Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 р. № 1841-III.

Нині діють Типові штатні нормативи позашкільних навчальних закладів, затверджені наказом Міносвіти від 31.10.2012 р. № 1230 (далі — Типові штати № 1230), які мають обов’язковий характер і визначають максимальну кількість посад (штатних одиниць).

Відповідно до п. 2 цих Типових штатів штатний розпис позашкільного навчального закладу розробляється у межах затвердженого центральними і місцевими органами виконавчої влади й органами місцевого самоврядування фонду заробітної плати з дотриманням вимог, передбачених цими Типовими штатами, з урахуванням типу навчального закладу, контингенту вихованців, учнів, слухачів, кількості груп, режиму роботи закладу, площ і санітарного стану приміщень, будівель і споруд, наявності філій і структурних підрозділів, а також технічних засобів навчання, обладнання та спорядження.

Дійсно, Типовими штатами № 1230 не передбачено введення до штатного розпису позашкільного навчального закладу посади педагога-організатора, як це було передбачено Примірними Типовими штатними нормативами позашкільних навчальних закладів державної та комунальної форми власності системи Міністерства освіти і науки України, затвердженими наказом Міносвіти від 11.03.2010 р. № 202, що втратили чинність із 01.01.2013 р.

Проте якщо для організації навчального процесу позашкільному навчальному закладу потрібен педагог-організатор, то керівник закладу може скористатися п. 2 наказу Міносвіти від 31.10.2012 р. № 1230, яким затверджені Типові штати № 1230.

Згідно з цим пунктом керівникам позашкільних навчальних закладів надано право в разі потреби змінювати штати окремих структурних підрозділів або вводити посади (окрім керівних), не передбачені штатними нормативами для цього закладу, у межах фонду оплати праці, доведеного лімітними довідками на відповідний період.

УВАГА!

Заміна посад працівників може здійснюватися тільки в межах однієї категорії (педагогічного, господарсько-обслуговуючого тощо) персоналу.

Таким чином, за потреби керівник навчального закладу може ввести до штатного розпису посаду педагога-організатора замість іншої посади.

При цьому варто звернути увагу на те, що замінювати можна посади:

• які введені до штатного розпису;

• у межах однієї категорії персоналу.

Пунктом 4.28 Типових штатів № 1230 передбачено, що посада методиста вводиться в кількості не більше 25 % від загальної кількості ставок керівників гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи в закладі. Згідно з Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, посади методиста і педагога-організатора є педагогічними.

Відповідно до Класифікатора професій ДК 003:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327, обидві посади належать до однієї категорії «Інші професіонали в галузі навчання» (код 2359.2).

Таким чином, керівник позашкільного навчального закладу має право у разі потреби замінити посаду методиста на посаду педагога-організатора.

Що ж до посади бухгалтера, то в межах однієї категорії посад «професіонали», визначених Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженим наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336, на розсуд директора Центру дитячої і юнацької творчості можна замінити посаду «інженер з охорони праці» або «інженер-електронік» (якщо така посада введена до штатного розпису) на посаду «бухгалтер (з дипломом фахівця)».