18.03.2019

Визначаємо «оплатні» умови для завідувача бібліотеки ЗПТО

Які кваліфікаційні вимоги висуває чинне законодавство до посади завідувача бібліотеки закладу професійно-технічної освіти? Який тарифний розряд встановити такому працівнику? На які надбавки та доплати він може розраховувати?

Працівники бібліотек закладів освіти є учасниками навчально-виховного процесу. Однак вони не є педагогічними працівниками. Бібліотеки навчальних закладів віднесено за призначенням до спеціальних бібліотек, а самі бібліотекарі належать до працівників культури.

Типовими штатними нормативами професійно-технічних навчальних закладів, затвердженими наказом МОН від 06.12.2010 р. № 1204, передбачено, що посада завідувача бібліотеки вводиться при контингенті учнів понад 400 чоловік.

Згідно з Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників (випуск 81. «Культура і мистецтво», розділ «Бібліотеки, централізовані бібліотечні системи»), затвердженим наказом Мінкультури від 14.04.2000 р. № 168 (далі — Довідник № 168), завідувачі бібліотеки віднесені до професійної групи «Керівники», для яких установлено такі кваліфікаційні вимоги: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст), післядипломна освіта в галузі управління, стаж бібліотечної роботи за професіями керівників нижчого рівня — не менше 5 років.

Тепер перейдемо до правил оплати праці завідувача бібліотеки.

Посадовий оклад

За родом своєї діяльності бібліотекарі закладу професійно-технічної освіти (далі — ЗПТО) є працівниками культури, а за відомчою належністю — працівниками освіти. Тому оплата праці бібліотечних працівників здійснюється за нормативними документами як Мінкультури, так і Міносвіти.

Звернемось до п. 2 розд. 1 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОН від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102). Згідно з цією нормою умови оплати праці окремих працівників установ, закладів і організацій освіти, для яких вони не передбачені цією Інструкцією, встановлюються відповідно до умов оплати праці аналогічних категорій працівників відповідних галузей народного господарства і виробництв.

Тому посадові оклади працівників бібліотеки ЗПТО встановлюються відповідно до наказу Мінкультури «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» від 18.10.2005 р. № 745 (далі — наказ № 745).

При визначенні тарифного розряду завідувача бібліотеки слід керуватись нормою, вказаною у примітці 2 до таблиці 4 додатка 2 до наказу № 745: у бібліотеках, які є структурними підрозділами закладу, посадові оклади завідувачів установлюються на рівні посадових окладів бібліотекарів відповідної категорії, передбачених у таблиці 1 додатку 3.

У свою чергу в таблиці 1 додатка 3 до наказу № 745 передбачені тарифні розряди від 9 до 12 (див. табл. 1).

Тарифні розряди бібліотекарів

Таблиця 1

Бібліотекарі

Тарифні розряди

Провідні

9 — 12

I категорії

8 — 11

II категорії

8 — 10

Без категорії

8 — 9

Згідно з п. 4 Інструкції № 102 посадові оклади встановлюються керівниками на основі діючих кваліфікаційних вимог і тарифних розрядів працівників відповідної кваліфікації з наступною атестацією згідно з чинним законодавством.

Завідувач бібліотеки зазначений у Переліку посад (професій) працівників, які підлягають атестації (додаток 1 до Положення про проведення атестації працівників підприємств, установ, організацій та закладів галузі культури, затвердженого наказом Мінкультури від 16.07.2007 р. № 44). Атестація такого працівника проводиться не частіше ніж один раз на три роки (п. 2.1 вказаного Положення).

Доплата за завідування бібліотекою

Відповідно до п. 58 Інструкції № 102 за наявності в закладах освіти штатних посад бібліотечних працівників за завідування бібліотекою встановлюється доплата в розмірі 5 — 15 % посадового окладу. Конкретний розмір доплати встановлюється керівником навчального закладу за погодженням з профспілковим комітетом, з урахуванням розміру фонду підручників, з яким ведеться робота.

Зауважимо, що Довідником № 168 передбачено, що до посадових обов’язків завідувача бібліотеки віднесено, зокрема, роботу з формування, обліку, оброблення, організації та зберігання бібліотечних фондів (фондів підручників). У зв’язку із цим МОН у листі від 29.08.2006 р. № 1/9-549 роз’яснило, що завідувачу бібліотеки, посада якого передбачена штатним розписом закладу освіти, установлюється доплата у розмірах, визначених у п. 58 Інструкції № 102, за роботу із фондом підручників.

Доплата за вислугу років

Завідувач бібліотеки ЗПТО має право на одержання доплати за вислугу років. Це підтверджує той факт, що його посада зазначена у Переліку посад працівників державних і комунальних бібліотек, які провадять культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність, наведеному в додатку до Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних та комунальних бібліотек, затвердженого постановою КМУ від 22.01.2005 р. № 84 (далі — Порядок № 84).

При цьому головною умовою для отримання «вислужної» доплати є наявність достатнього стажу роботи, зокрема у бібліотеках України та колишнього СРСР (п. 3 Порядку № 84).

Розмір цієї доплати становить від 10 до 30 % посадового окладу в залежності від стажу роботи (табл. 2). Нараховується вона щомісяця за фактично відпрацьований час у межах коштів, передбачених на оплату праці за основним місцем роботи. Доплата виплачується лише за основним місцем роботи.

Особам, які працюють за сумісництвом, вона не виплачується.

Доплата за вислугу років обчислюється з посадового окладу без урахування інших надбавок і доплат.

Розмір доплати за вислугу років

Таблиця 2

Стаж роботи

Розмір доплати за вислугу років

Понад 3 роки

10 %

Понад 10 років

20 %

Понад 20 років

30 %

Надбавка за особливі умови роботи

Постановою КМУ «Про підвищення заробітної плати працівникам бібліотек» від 30.09.2009 р. № 1073 (далі — постанова № 1073) встановлено надбавку за особливі умови роботи.

Граничний розмір цієї надбавки складає 50 % посадового окладу. Конкретний розмір надбавки встановлюється керівником установи, закладу, організації у межах фонду оплати праці. Така надбавка є обов’язковою виплатою.

Надбавка встановлюється працівникам державних та комунальних бібліотек (публічних, спеціальних та спеціалізованих), які здійснюють культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність та обіймають посади, зазначені в додатку до Порядку № 84 (ср. ). Як ми вже казали раніше, посада завідувача бібліотеки у цьому додатку зазначена.

Надбавка за особливі умови роботи встановлюється і працівникам бібліотек, що є структурними підрозділами навчальних закладів, оскільки бібліотеки навчальних закладів за призначенням належать до спеціальних бібліотек.

Зауважимо, що постановою № 1073 не встановлено обмеження щодо виплати такої надбавки працівникам-сумісникам. Якщо ж працівник суміщує (не плутайте із сумісництвом) роботу на посаді завідувача бібліотеки з роботою на іншій посаді, то він отримує тільки доплату до основного окладу. Тому надбавка за особливі умови роботи не встановлюється на доплату за суміщення.

Інші надбавки

Завідувачу бібліотеки, як і іншим працівникам закладів освіти, можуть установлюватися надбавки за високі досягнення у праці; за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання); за складність, напруженість у роботі у розмірі до 50 % посадового окладу, як це передбачено абз. «а» п.п. 3 п. 2 наказу № 745.

Граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 % посадового окладу. Таке обмеження не поширюється на працівників національних закладів (установ). У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни зазначені надбавки скасовуються або зменшуються.

Матеріальна допомога

Відповідно до п. 3 постанови КМУ «Про затвердження Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек» від 22.01.2005 р. № 84 (далі — постанова № 84) працівникам державних і комунальних бібліотек, зазначеним у додатку до Порядку № 84, виплачується допомога на оздоровлення під час щорічної відпустки у розмірі посадового окладу (ставки заробітної плати).

Матеріальна допомога на оздоровлення під час щорічної відпустки завідувачів бібліотек та бібліотекарів є обов’язковою гарантованою виплатою і відповідно підлягає включенню до структури витрат на оплату праці під час формування проекту кошторису.

Також постановою № 84 передбачена виплата матеріальної допомоги вищезазначеним працівникам для вирішення соціально-побутових питань. Проте така виплата не є обов’язковою та здійснюється виключно за рішенням керівника бібліотеки у розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) на рік.

Керівнику бібліотеки допомога для вирішення соціально-побутових питань надається за погодженням із засновником бібліотеки.