04.03.2019

«Нова українська школа»: порядок та умови надання субвенції

Кабмін постановою «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» у 2019 році» від 27.02.2019 р. № 130 затвердив розподіл обсягу субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» у 2019 році у сумі 265 млн грн.

Кошти субвенції спрямовуються, зокрема, на закупівлю дидактичних матеріалів, музичних інструментів, сучасних меблів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів, а також підготовку тренерів-педагогів, супервізорів, проведення супервізії та підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

Урядовим рішенням удосконалено механізм використання коштів зазначеної субвенції шляхом внесення змін до порядку та умов її надання.

Нюанси направлення жінок, що мають дітей, у відрядження

Якщо роботодавець відправить у відрядження жінку, яка має дитину віком до трьох років, це вважатиметься порушенням законодавства про працю. І навіть оформлення нею письмової згоди з обґрунтуванням причин від’їзду та гарантування належного догляду за дитиною під час відсутності матері не звільняють роботодавця від відповідальності.

Якщо ж роботодавець відправляє у відрядження жінку, яка має дитину (дітей) віком від трьох до чотирнадцяти років, обов’язковою умовою відрядження є наявність письмової згоди такої працівниці. Відомості про згоду вказують у наказі про відрядження. У цьому разі вважається, що роботодавець вжив усіх необхідних заходів для виконання норм законодавства про працю, зокрема ст. 177 КЗпП.

Таке роз’яснення з посиланням на законодавство надав фахівець Управління Держпраці у Хмельницькій області (http://km.dsp.gov.ua).

ЄСВ & грошова компенсація за невикористану щорічну відпустку

При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення.

Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок (ч. 1 ст. 116 КЗпП).

Водночас фахівці Офісу ВПП ДФС в ІПК від 15.02.2019 р. № 557/ІПК/28-10-27-01-11 роз’яснили, що у разі нарахування та виплати підприємством суми грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки:

звільненому працівнику, ЄСВ на таку суму не нараховується, оскільки сума зазначеної грошової компенсації є платою за невідпрацьований час, а підприємство не має обов’язку страхувальника щодо звільненого працівника;

в день звільнення працівника (разом із всіма сумами, що належать йому від підприємства, установи, організації), зазначені суми є базою нарахування ЄСВ.