11.11.2019

Надбавка працівникам на лінії зіткнення: чи включати до МЗП?

За яких умов працівники бюджетної установи, що розташована на лінії зіткнення, мають право на встановлення надбавки у розмірі до 50 % посадового окладу? Чи включається така надбавка до МЗП?

Відповідь на перше запитання слід шукати у п. 11 постанови КМУ «Про особливості оплати праці працівників, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, працівників, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також працівників державних і комунальних установ, закладів, організацій, які фінансуються з бюджету і розміщені в населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення» від 05.09.2018 р. № 708 (далі — постанова № 708).

Зазначена норма передбачає, що для працівників державних і комунальних установ, закладів, організацій, які фінансуються з бюджету і розміщені в населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення в Донецькій та Луганській областях, встановлюється надбавка у граничному розмірі 50 % посадового окладу.

Зауважимо, що право на встановлення зазначеної надбавки мають ті установи, які розташовані у населених пунктах на лінії зіткнення, перелік яких затверджено у додатку 2 до розпорядження КМУ «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення» від 07.11.2014 р. № 1085» (далі — Перелік № 1085). Конкретний розмір надбавки встановлюється керівником установи в межах фонду оплати праці (ФОП) за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), а в разі відсутності первинної профспілкової організації — з вільно обраними та уповноваженими представниками (представником) працівників. Отже, за наявності коштів у ФОП та за умови, що установа розташована у населеному пункті, який зазначений у Переліку № 1085, працівники такої установи мають право на встановлення відповідної надбавки.

Що стосується другого запитання, то перелік виплат, які не включаються до мінзарплати, визначений у ч. 2 ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР. Це доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я*, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

* Детальніше про це читайте у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 8, с. 15. — Прим. ред.

Всі інші складові заробітної плати, які не перелічені в ч. 2 ст. 31 зазначеного Закону, мають враховуватися до заробітної плати при забезпечені її мінімального розміру. Тобто надбавка, яка встановлюється працівникам на підставі п. 11 постанови № 708, включається до МЗП.