09.03.2020

Доплата сертифікованим учителям: Уряд уточнив деякі моменти

У минулому році в нашій країні розпочалась сертифікація вчителів. Першими її змогли пройти вчителі початкових класів закладів загальної середньої освіти (далі — ЗСО).

За даними МОН, у 2019 році приблизно 700 вчителів ЗСО успішно склали сертифікацію.

Цьогоріч взяти участь у сертифікації зможуть удвічі більше педагогів. Станом на 31 січня 2020 року відповідно до наказу МОН «Про деякі питання проведення сертифікації в 2020 році» від 26.12.2019 р. № 1634 сформовано 1687 реєстраційних карток-заяв учасників сертифікації-2020 (за даними офіційного сайту Українського центру оцінювання якості освіти: testportal.gov.ua/stan-reyestratsiyi-sertyfikatsiya).

Нагадаємо, що відповідно до ч. 1 ст. 51 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII (далі — Закон про освіту) сертифікація педагогічних працівників — це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей педпрацівників (у тому числі з педагогіки та психології, практичних вмінь застосування сучасних методів і технологій навчання), що здійснюється шляхом незалежного тестування, самооцінювання та вивчення практичного досвіду їх роботи.

Згідно із абз. 2 п. 1 Положення про сертифікацію педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2018 р. № 1190 (далі — Положення № 1190), метою сертифікації є виявлення та стимулювання педагогічних працівників з високим рівнем професійної майстерності, які володіють методиками компетентнісного навчання і новими освітніми технологіями та сприяють їх поширенню. Сертифікація педпрацівника відбувається на добровільних засадах виключно за його ініціативою (ч. 2 ст. 51 Закону про освіту та абз. 3 п. 1 Положення № 1190) та за умови його добровільної реєстрації (абз. 1 п. 5 Положення № 1190).

Звичайно, що потенційного учасника сертифікації цікавить насамперед те, які ж привілеї надасть йому успішне її проходження. А «бонусів» від проходження сертифікації чимало.

По-перше, успішне проходження сертифікації зараховується як проходження чергової (позачергової) атестації педагогічним працівником з присвоєнням йому наступної кваліфікаційної категорії або підтвердженням наявної вищої категорії (ч. 4 ст. 51 Закону про освіту та п. 40 Положення № 1190). За задумом МОН, передбачається, що в майбутньому з розгортанням освітньої реформи сертифікація взагалі замінить атестацію педагогів.

По-друге, за результатами успішного проходження сертифікації педагогічному працівнику видається сертифікат, який є дійсним протягом трьох років. Педагогічні працівники, які мають сертифікат, можуть залучатися до проведення інституційного аудиту в інших закладах освіти, розроблення та акредитації освітніх програм, а також до інших процедур і заходів, пов’язаних із забезпеченням якості та впровадженням інновацій, педагогічних новацій і технологій у системі освіти (абз. 2 ч. 5 ст. 51 Закону про освіту).

По-третє, педагогічний працівник, який успішно пройшов сертифікацію, зможе отримувати щомісячну доплату в розмірі 20 % посадового окладу (ставки зарплати) пропорційно до обсягу педагогічного навантаження протягом строку дії сертифіката (ч. 5 ст. 61 Закону про освіту). Саме з метою упорядкування надання такої виплати Кабмін затвердив постанову «Про встановлення доплати педагогічним працівникам за успішне проходження сертифікації» від 19.02.2020 р. № 113 (набула чинності 26.02.2020 р.). У цій постанові урядовці уточнили низку важливих моментів, які стосуються порядку встановлення доплати за сертифікацію.

Так, для вчителів початкових класів ЗСО, які успішно пройшли сертифікацію у 2019 році, сертифікат є дійсним з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2022 року. А це фактично говорить нам про те, що сертифіковані вчителі мають право на відповідну доплату вже з 01.01.2020 р.

Підтверджує цей факт й МОН на своєму офіційному сайті (див. посилання за адресою: mon.gov.ua/ua/news/vchiteli-yaki-uspishno-projshli-sertifikaciyu-obovyazkovo-otrimuvatimut-doplatu-20-iz-1-sichnya-2020-roku). Таким чином, за січень-лютий 2020 року працівникам доведеться донарахувати доплату, якщо відповідна виплата не була здійснена.

Крім того, за сертифікованим вчителем початкових класів зберігається право на доплату у разі переходу з одного закладу освіти до іншого. Причому такий перехід може бути як на посаду вчителя початкових класів, так і на посаду вчителя іншої спеціальності. Тобто у будь-якому з цих випадків за педпрацівником зберігається право на доплату за сертифікацію на увесь час дії сертифіката. І нарешті, Кабмін визначив, за рахунок яких джерел буде здійснюватись виплата доплати за сертифікацію. Така виплата фінансуватиметься за рахунок:

освітньої субвенції, передбаченої місцевим бюджетам Законом про Державний бюджет України на відповідний рік;

коштів місцевих бюджетів.

Проте чи вистачить коштів на те, щоб усі сертифіковані вчителі отримали належну їм доплату у 2020 році?

Адже всі ми чудово пам’ятаємо, яка доля цьогоріч спіткала багатостраждальну постанову КМУ від 10.07.2019 р. № 822.

Але, як то кажуть, поживемо — побачимо. Поки ж будемо сподіватися на краще ☺.