№10

Бюджетна бухгалтерія, березень, 2020/№ 10 Інші номери журналу ›
  • Безкоштовне харчування дітям з числа внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб» від 16.01.2020 р. № 474-IX вносить зміни до декількох законів, які розширили коло отримувачів безкоштовного харчування у закладах освіти.
  • Про встановлення доплати педагогічним працівникам за успішне проходження сертифікації Постанова від 19.02.2020 р. № 113
  • Доплата сертифікованим учителям: Уряд уточнив деякі моменти У минулому році в нашій країні розпочалась сертифікація вчителів. Першими її змогли пройти вчителі початкових класів закладів загальної середньої освіти (далі — ЗСО).
  • Де встановити РРО: у бухгалтерії або в місці надання послуг? Відділення адресної допомоги терцентру надає громадянам перукарські послуги, пошив та ремонт одягу, прання білизни. Розрахунки за надані послуги здійснюємо із застосуванням РРО. Певний час відділення та бухгалтерія терцентру знаходились в одній будівлі. З огляду на це, РРО був установлений у бухгалтерії, де й здійснювались розрахунки з громадянами за надані послуги. Також працівник бухгалтерії здавав готівку до банку, а у відділенні тільки перевіряли, чи перебуває на обліку в терцентрі та або інша людина, яка звернулась по допомогу. Але незабаром бухгалтерія та відділення адресної допомоги повинні будуть виїхати з цієї будівлі, а тому знаходитимуться за різними адресами. У зв’язку з цим нас хвилюють такі запитання: де повинен знаходитись РРО? На нашу думку, такий апарат повинен стояти на місці надання послуг та здійснення розрахунків, тобто у відділенні терцентру. Чи маємо ми рацію? Як у такому разі здійснювати розрахунки через РРО у відділенні? Хто повинен це робити? Що робити з готівкою, яка знаходиться на місці проведення розрахунків на кінець дня?
  • Обліковуємо двері: будматеріали чи окремий об’єкт? У грудні 2019 року дитяча бібліотека придбала двоє протипожежних дверей загальною вартістю 10200 грн (ціна за одиницю — 5100 грн). Двері було встановлено власними силами установи та зараховано на баланс як окремі об’єкти до складу малоцінних необоротних матеріальних активів (на субрахунок 1113). Пізніше ми з’ясували, що двері належать до будівельних матеріалів та підлягають списанню на витрати звітного періоду одразу після установлення. Як нам виправити помилку в бухобліку, якщо двері були установлені та оприбутковані у лютому 2020 року?
  • Отримано модем у тимчасове користування: як обліковувати ПАТ «Укртелеком» виконало роботи з підключення до Інтернету та надало Акт приймання-передачі обладнання у тимчасове платне користування — модема Tenda D301, балансова вартість якого становить 336,73 грн. Також з ПАТ «Укртелеком» укладено додаткову угоду, в якій зазначено, що установі передано обладнання (модем Tenda D301) у тимчасове платне користування. У зв’язку з цим у рахунку за надані послуги за користування таким обладнанням зазначено: «Оренда модема, акція» — 0,83 грн. Витрати за такі послуги в сумі 0,83 грн відносимо щомісячно на витрати звітного періоду (субрахунок 8013). Підкажіть, будь ласка, як у нашому випадку обліковувати модем. Чи необхідно його зараховувати на субрахунок 1113 або ж слід обліковувати на позабалансовому рахунку? Які записи в бухгалтерському обліку ми повинні зробити?
  • Дитина-діабетик: які гарантії для працівниці У працівниці установи є 4-річний син. У нього діагностували цукровий діабет І типу (інсулінозалежний). Зараз вона перебуває у лікарні разом із дитиною. Відкрито лікарняний. Чи є якісь обмеження щодо строку такого лікарняного? Як ще можна оформити її відсутність на роботі? На які пільги та гарантії має право така працівниця?
  • Практичний психолог ДЮСШ: чи виплачувати «оздоровчі»? Чи має право практичний психолог обласної спеціалізованої ДЮСШ олімпійського резерву (вища категорія, кількість учнів — 350 осіб) на допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки? Якщо так, то у якому розмірі надається така допомога та чи потрібно писати заяву на її виплату?
  • Відпускні, компенсація та неоплачувана відпустка: як ураховувати при розрахунку лікарняних Працівник надав лікарняний лист за період з 10.02.2020 р. по 21.02.2020 р. При цьому: — з 17.01.2020 р. по 09.02.2020 р. він перебував у щорічній відпустці (24 к. дн.), і сума нарахованих йому відпускних за цей період склала 4036,58 грн.; — з 11.11.2019 р. по 15.11.2019 р. він перебував у відпустці без збереження заробітної плати (5 к. дн.). Крім того, у січні 2020 року (перед щорічною відпусткою) йому було нараховано і виплачено компенсацію за невикористану відпустку (7 к. дн.). Загальний страховий стаж працівника становить 6 років та 4 місяці. Як правильно розрахувати суму лікарняних з урахуванням перехідних відпускних? Чи включати суму компенсації за невикористану відпустку до розрахунку середньої зарплати?
  • Вчитель заміняє колегу, що захворів: як оплатити години заміщення Учитель біології закладу загальної середньої освіти тимчасово заміняв свого колегу, що захворів, з 02.03.2020 р. по 06.03.2020 р. (усього — 15 годин). Цей працівник має: — вищу кваліфікаційну категорію; — стаж педагогічної роботи — понад 10 років. Також йому встановлено підвищення посадового окладу в розмірі 10 % згідно з постановою КМУ від 11.01.2018 р. № 22 та надбавку за престижність праці в розмірі 20 % посадового окладу. Як у цьому випадку розрахувати оплату за години заміщення?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі