23.03.2020

«Противірусні» закони: річну е-декларацію можна подати до 1 червня

Законотворці екстрено розглянули, прийняли, підписали та опублікували два «противірусних» закони. Ці документи датовані 17.03.2020 р. та мають номери 530-IX та 533-IX.

Вони чинні з 17 березня 2020 року.

Ці закони передбачають багато змін до законодавчих актів, які повинні підтримати економіку та народ України у період боротьби із епідемією коронавірусної хвороби (COVID-19), зокрема:

• встановлення доплат медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19), та окремим категоріям працівників які забезпечують життєдіяльність населення;

• підтримка внутрішньо переміщених осіб;

• скасування відповідальності за несплату платежів за житлово-комунальні послуги;

• мораторій на перевірки контролюючих органів;

• звільнення від мита та ПДВ операцій із ввезення на територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для боротьби із коронавірусом;

• внесення змін до системи публічних закупівель товарів, робіт, послуг, необхідних для боротьби із коронавірусом.

Водночас уводиться адміністративна та кримінальна відповідальність за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм.

Детально про всі зміни, які привнесені цими законами, ми розповімо у наступному номері нашого журналу.

А для осіб, які зобов’язані подавати е-декларацію, цікавою буде норма Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17 березня 2020 р. № 530-IX.

Розділ ХІІІ Прикінцеві положення Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700-VII (далі — Закон № 1700) доповнили новим пунктом 21.

Зокрема, декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, які відповідно до ст. 45 Закону № 1700 подають за минулий рік до 1 квітня, у 2020 році суб’єкти декларування подають до 01.06.2020 р.

Суб’єкти декларування, які у період до 1 червня 2020 року не мали можливості подати декларацію або повідомлення про суттєві зміни у майновому стані відповідно до ст. 52 Закону № 1700 через те, що на території їх проживання встановлені карантинно-обмежувальні заходи, звільняються від відповідальності за несвоєчасне подання такої декларації чи повідомлення у зазначений період.

Нагадаємо, що за умисне неподання декларації передбачена кримінальна відповідальність — штраф від 2500 до 3000 нмдг або громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, або позбавлення волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років (ст. 3661 Кримінального кодексу України).

Також за несвоєчасне подання без поважних причин декларації передбачена адміністративна відповідальність — штраф від 50 до 100 нмдг (ст. 1726 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Простіше кажучи, строк подання е-декларації за 2019 рік подовжили на 2 місяці. При цьому якщо її не вдасться подати через карантинні заходи, то відповідальності за це не буде.

Зауважте, що збільшення строку подання передбачено лише для щорічної декларації.

А от інших типів декларацій, наприклад перед звільненням та після звільнення, таке відстрочення не стосується. Детальніше про подання е-декларації читайте в журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 4, с. 13 та № 8/1.