25.05.2020

Помилки у формі № 1ДФ: які простять, а за які оштрафують

У формі № 1ДФ за 1 квартал 2020 року бухгалтер допустила помилку в податковому номері працівника. Помилку виявили 14.05.2020 р., тобто вже після закінчення строку для подання звіту. Чи є така помилка підставою для притягнення установи до відповідальності? І взагалі, які помилки у формі № 1ДФ є штрафонебезпечними?

Перш ніж відповісти на поставлені запитання, нагадаємо, що правила складання та подання форми № 1ДФ установлені ПКУ та Порядком № 4.

Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за звітний квартал подають податкові агенти, які протягом цього кварталу нараховували (надавали, виплачували) доходи на користь фізичних осіб або утримували (перераховували до бюджету) ПДФО і ВЗ із таких доходів. Детальніше про заповнення та подання форми № 1ДФ читайте у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2018, № 3.

Відповідно до п.п. 49.18.2 ПКУ та п. 2.1 Порядку № 4 Податковий розрахунок за формою № 1ДФ формують окремо за кожен квартал (податковий період) і подають до органу ДПС протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Якщо останній день строку подання податкового розрахунку припадає на вихідний або святковий день, останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Саме тому форму № 1ДФ за I квартал 2020 року можна було подавати аж до 12 травня 2020 року (включно). Адже 9 травня є святковим днем (День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День Перемоги)), який припадає на вихідні, і відповідно цей вихідний переноситься на 11 травня.

Що стосується порядку виправлення помилок у формі № 1ДФ, то Порядок № 4 пропонує два способи виправитись, а саме подати форму № 1ДФ:

1) або звітну нову;

2) або уточнюючу.

Якщо помилка у вже поданому раніше розрахунку була виявлена до закінчення граничного строку його подання, то виправити її можна, подавши «Звітний новий» розрахунок (п. 4.2 Порядку № 4).

У разі ж якщо помилка в Податковому розрахунку була виявлена після закінчення строку його подання, то п. 4.3 розд. IV Порядку № 4 передбачає виправляти її через форму № 1ДФ з відміткою «уточнюючий».

А тепер давайте з’ясуємо, за які помилки та порушення при поданні Податкового розрахунку за формою 1ДФ можуть оштрафувати, а які можуть простити.

За які помилки не загрожує штраф?

Штрафні санкції не загрожують, якщо помилки або недостовірні відомості у формі № 1ДФ за звітний квартал виявлені до закінчення граничного строку її подання. Від санкцій у цьому випадку вас урятує подання нового звітного Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

Також, аналізуючи положення абз. 1 п. 119.2 ПКУ, можна дійти висновку, що штраф не загрожує, якщо помилки і недостовірні відомості у формі № 1ДФ не призвели до:

• зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку;

• зміни платника податку.

Наприклад, нештрафонебезпечні помилки в показниках:

• кількість штатних працівників та осіб, які працювали за цивільно-правовими договорами;

• ознака доходу* (графа 5) (за умови, що ПДФО (графи 4 і 4а) утриманий і відображений правильно);

* Як виправити не ту ознаку доходу у формі № 1ДФ, читайте у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 16, с. 16.

• дата прийняття або звільнення працівника (графи 6 і 7);

• ознака ПСП (графа 8) (за умови, що ПДФО (графи 4 і 4а) утриманий і відображений правильно);

• кількість рядків;

• кількість фізичних осіб, на яких представлена інформація;

• кількість сторінок форми № 1ДФ.

За перелічені помилки штрафу бути не повинно, навіть якщо їх не виправляти.

Також не повинно бути штрафу за п. 119.2 ПКУ, якщо неправильно зазначена сума нарахованого/виплаченого доходу (графи 3а/3) у розділах I і II, за умови, що сума утриманого ПДФО і ВЗ (графи 4 і 4а) зазначена правильно. Проте податківці на практиці лякають штрафом за таке порушення.

За які помилки штрафують?

Штрафні санкції за порушення при складанні та поданні Податкового розрахунку за формою № 1ДФ застосовують до платників податків за:

• неподання форми № 1ДФ;

• подання Податкового розрахунку з порушенням установлених строків;

• подання форми № 1ДФ не в повному обсязі;

• подання форми № 1ДФ з недостовірними відомостями або з помилками за умови, що такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань та/або зміни платника податку.

Розмір штрафу за перелічені порушення становить 510 грн, а за повторне порушення протягом року — 1020 грн.

Цей штраф застосовують не до кожного порушення окремо, а до загальної кількості порушень, що перелічені в абз. 1 п. 119.2 ПКУ і виявлені податківцями під час однієї перевірки (виправляються податковим агентом) (див. категорію 103.26 ЗІР).

Але усе вищезазначене стосується звичайних бухгалтерських буднів.

У період дії карантину законодавець встановив штрафний мораторій.

Ним передбачено, що за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня 2020 року і по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину (зокрема, за всі порушення щодо подання форми № 1ДФ), штрафні санкції не застосовуються.

Отже, у ситуації, що розглядається, достаньо виправити помилку шляхом подання форми № 1ДФ з відміткою «уточнюючий» і штрафні санкції, передбачені п. 119.2 ПКУ, не повинні застосовуватись.

Але це не звільняє посадових осіб установи від застосування адмінштрафу, встановленого ст. 1634 КУпАП у розмірі від 34 до 51 грн (повторно протягом року — від 51 грн до 85 грн).

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

ПКУПодатковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КУпАПКодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х.

Порядок № 4Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.