25.05.2020

«Вислужна» доплата працівникам ЦНТ: визначаємо порядок та умови встановлення

В обласному центрі народної творчості посаду заступника директора з культурно-масової роботи обіймає працівник, у якого станом на 12.05.2020 р. стаж роботи у цьому закладі становить 3 роки. Чи має він право на встановлення доплати за вислугу років? Якщо так, то з якої дати йому встановлюється доплата?

Нагадаємо, що відповідно до ч. 3 ст. 29 Закону України «Про культуру» від 14.12.2010 р. № 2778-VI працівники у сфері культури, педагогічні працівники закладів освіти сфери культури, які працюють у державних і комунальних закладах культури, мають право на отримання доплати за вислугу років.

Розмір «вислужної» доплати

Розмір та порядок виплати доплати за вислугу років визначено постановою КМУ «Питання виплати працівникам державних і комунальних клубних закладів, парків культури та відпочинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрів доплати за вислугу років, допомоги для оздоровлення та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань» від 09.12.2015 р. № 1026 (далі — постанова № 1026, Порядок № 1026).

Так, згідно з п.п. 1 п. 2 цієї постанови розміри такої доплати у відсотках до посадового окладу для працівників закладів культури залежно від стажу роботи становлять:

Спеціальний стаж працівника, років

Розмір надбавки за вислугу років, %

Понад 3 роки

10

Понад 10 років

20

Понад 20 років

30

«Вислужна» доплата обчислюється виходячи з посадового окладу без урахування інших надбавок і доплат (абз. 1 п. 3 Порядку № 1026). Вона виплачується лише за основним місцем роботи.

Особам, які працюють за сумісництвом, доплата не виплачується (абз 3 п. 3 Порядку № 1026).

Важливо! Доплата за вислугу років виплачують у межах фонду оплати праці, затвердженого на відповідний рік (п. 3 постанови № 1026).

Стаж для виплати

До стажу роботи, що дає право на встановлення «вислужної» доплати, зараховується:

• час роботи в клубних закладах, парках культури та відпочинку, центрах (будинках) народної творчості, центрах культури та дозвілля, центрах дозвілля України, колишнього СРСР на посадах, зазначених у переліку;

• час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі коли дитина потребує домашнього догляду — період відпустки без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною медичним висновком, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку;

• час, відведений на підвищення кваліфікації з відривом від роботи, якщо працівник до і після підвищення кваліфікації працював на посаді, зазначеній у переліку;

• час строкової військової служби, якщо працівник до призову на військову службу працював на посадах, що наведені в переліку, та протягом трьох місяців після звільнення з військової служби (без урахування часу переїзду на постійне місце проживання) був прийнятий на роботу на одну із зазначених посад;

• час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково, у тому числі час оплачуваного вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу.

Особливі умови встановлення

«Вислужну» доплату виплачують виключно працівникам, які обіймають посади, наведені в додатку до постанови № 1026. При цьому такі посади вони повинні обіймати у клубних закладах та інших закладах культури, зазначених у цій постанові.

Переліком посад, який наведено у додатку до постанови № 1026, передбачено посаду заступника директора центру народної творчості (далі — ЦНТ).

До того ж таку посаду також містять Примірні штатні нормативи клубних закладів, центрів народної творчості, парків культури та відпочинку та інших культурно-освітніх центрів і установ державної та комунальної форми власності сфери культури, затверджені наказом Мінкульту від 20.09.2011 р. № 767/0/16-11 (ср. ). При цьому жодних уточнень або обмежень щодо функцій, які повинен виконувати такий працівник, у нормах як додатка, так і самої постанови № 1026 не передбачено.

У свою чергу, наведене у примітці до абз. 1 додатка до постанови № 1026 обмеження щодо встановлення доплати за вислугу років стосується виключно начальників (завідувачів) відділів (секторів) з фінансового, бухгалтерського, юридичного, господарського, матеріально-технічного забезпечення, режимно-секретного підрозділу, підрозділу з охорони праці та інших підрозділів, діяльність яких не віднесена до основних видів діяльності закладу.

Таким чином, працівник, який в обласному ЦНТ обіймає посаду заступника директора з культурно-масової роботи, за наявності необхідного стажу, має право на встановлення доплати за вислугу років.

Увага! Працівникам, у яких право на одержання або підвищення розміру «вислужної» доплати виникло протягом календарного місяця, доплата встановлюється з початку наступного місяця (п. 5 Порядку № 1026)

У ситуації, що розглядається, станом на 12 травня 2020 року працівник має стаж роботи 3 роки у «культурному» закладі. Це означає, що вперше йому слід нарахувати «вислужну» доплату в розмірі 10 % посадового окладу (за фактично відпрацьований час) з 1 червня 2020 року.

Наприкінці хотілося б зазначити про ще один важливий момент.

Виплату доплати за вислугу років здійснюють на підставі наказу керівника.

У зв’язку з тим, що доплата виплачується працівникам державних і комунальних клубних закладів, парків культури та відпочинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрів з дати прийняття на роботу за наявності стажу роботи, який дає право на її одержання, у наказі при прийнятті на роботу такого працівника доцільно зазначити стаж роботи та розмір доплати окремим пунктом.

У разі виникнення права на доплату або у разі настання права на неї у більшому відсотковому розмірі видається наказ про виплату доплати окремо за кожним працівником.