09.11.2020

Додаткова гурткова робота: як оплачувати та з яких джерел?

З 1 вересня 2020 року прибиральницю службових приміщень ЗСО, яка отримує доплату за бібліотечну роботу (освіта базова вища, бібліотекар), довантажили 1 год. гурткової роботи. За яким тарифним розрядом проводити оплату праці за таку роботу? З яких джерел вона фінансується: з місцевого бюджету чи за рахунок освітньої субвенції?

Тарифний розряд керівника гуртка ЗСО

Відповідно до п. 91 Інструкції № 1021 працівники закладів освіти можуть вести заняття з гуртківцями у цьому ж закладі освіти, але в середньому не більше 2 годин на день (12 годин на тиждень, 480 годин на рік), якщо вони по основній роботі отримують повний посадовий оклад.

1 Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102.

Таким працівникам за норму годин, визначену у цьому пункті, оплата проводиться понад основний посадовий оклад у порядку, передбаченому для керівників гуртків — за тарифікацією. Згідно із додатком 8 до наказу № 5572 встановлення ставки заробітної плати для керівника гуртка закладу позашкільної освіти (ЗПО) здійснюється на рівні 10 — 12 тарифного розряду. При цьому відповідно до примітки 7 п. 10 Інструкції № 102 умови визначення тарифних розрядів керівникам гуртків поширюються на всі типи установ освіти.

2 Наказ Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

До того ж відповідно до п. 7 наказу № 557 положення Інструкції № 102 застосовуються в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним цим наказом.

Отже, тарифні ставки для керівників гуртків закладів загальної середньої освіти (ЗСО) встановлюються відповідно до додатка 8 наказу № 557 на рівні 10 — 12 тарифного розряду як для керівників гуртків ЗПО, за наслідками атестації та залежно від освіти.

При цьому приміткою*** до додатка 8 передбачено, що фахівцям, які не мають освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, установлюється 9 тарифний розряд.

Джерела фінансування

Стосовно джерел фінансування, за рахунок яких фінансується оплата праці керівника гуртка ЗСО, то відповідно до п. 3 Порядку № 63 освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників таких типів закладів та установ освіти, як початкові школи, гімназії, ліцеї (крім дошкільних підрозділів (відділень, груп)).

3 Порядок та умови надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затверджений постановою КМУ від 14.01.2015 р. № 6.

Згідно зі ст. 35 Закон № 4634 ліцеї і гімназії є закладами освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні, зокрема гімназія — здобуття базової середньої освіти, ліцей — здобуття профільної середньої освіти.

4 Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 р. № 463-IX.

Типовими штатами № 12055 передбачено введення посади керівника гуртка залежно від кількості класів ЗСО, а саме: при кількості класів 5 — 15 вводиться 0,5 посади, при кількості 16 — 30 класів — 1 посада та 1,5 посади при кількості класів більше 30.

5 Типові штатні нормативи закладів загальної середньої освіти, затверджені наказом МОН від 06.12.2010 р. № 1205.

Оскільки посада керівника гуртка міститься у Переліку № 9636 та передбачена штатними нормативами ЗСО, оплата його праці має здійснюватися за рахунок освітньої субвенції.

6 Перелік посад педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Оплата праці керівників гуртків ЗПО (окрім заходів і закладів національного, державного та обласного значення з позашкільної роботи з дітьми, окрім послуг із забезпечення освітнього процесу осіб з особливими освітніми потребами у закладах позашкільної освіти) здійснюється за рахунок видатків з бюджетів міст обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад, як це передбачено ст. 89 БКУ.

Одночасно зазначаємо, що п. 58 Інструкції № 102 передбачено можливість установлення непедагогічним працівникам ЗСО доплати за завідування бібліотекою в розмірі 10 % посадового окладу за ведення бібліотечної роботи та роботи з бібліотечним фондом підручників, якщо штатними розписами цих закладів не передбачено посади бібілотекаря.