09.11.2020

Лікарняний від лікаря-ФОП: чи приймати до оплати?

Працівник надав до установи листок непрацездатності, який виданий лікарем-ФОП. Чи можна приймати до оплати такий лікарняний? Чи є якісь обмеження у цій ситуації?

Право на видачу ЛН

Нагадаємо, що підставою для нарахування лікарняних є виданий та оформлений в установленому порядку листок непрацездатності (ЛН).

Лікар-ФОП, який отримав ліцензію МОЗ України на надання медичних послуг, є таким самим лікуючим лікарем, як і лікарі, що працюють у державних та недержавних закладах охорони здоров’я. Відповідно він має ті самі права, зокрема, виписувати ЛН.

Так, у п.п. 1.4.5 Інструкції № 4551 зазначено, що право видачі ЛН надається, зокрема, лікуючим лікарям закладів охорони здоров’я незалежно від форми власності та лікарям, що провадять господарську діяльність з медичної практики як фізичні особи — підприємці.

1 Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Лікар-ФОП має право на отримання бланків ЛН.

Для цього він повинен звернутись до структурних підрозділів (департаментів, управлінь) з питань охорони здоров’я облдержадміністрацій із заявкою на отримання бланків ЛН. Адже саме ці органи відповідальні за розподіл бланків ЛН відповідно до наказу № 3452. Згідно з п.п. 3 п. 1 цього наказу лікарі-ФОП мають відшкодувати вартість бланків до Державного бюджету України.

2 Наказ МОЗ «Про організацію контролю за цільовим використанням коштів державного бюджету» від 12.04.2016 р. № 345.

Як зазначають фахівці МОЗ у своїй консультації на офіційному сайті (moz.gov.ua), для виписування ЛН лікарям-ФОП не потрібна державна акредитація. Державна акредитація є добровільна і передбачена для закладів охорони здоров’я, якими ФОП не є.

Порядок видачі ЛН

Відповідно до п.п. 2.2 Інструкції № 455 безпосередньо лікуючий лікар може видавати листок непрацездатності на строк до 5 календарних днів з наступним продовженням його, залежно від тяжкості захворювання, до 10 календарних днів.

Це стосується і лікаря, який веде приватну практику як ФОП, і того, який працює у комунальному закладі.

Подальше продовження строку дії ЛН можливе лише лікуючим лікарем спільно із завідувачем відділення, а надалі — лікарською консультативною комісією, яка призначається керівником лікувально-профілактичного закладу. Відповідно лікар-ФОП самостійно може продовжувати дію лікарняного щонайбільше до 10 днів.

Свої роз’яснення з цього приводу надали фахівці ФСС (див. посилання на офіційному сайті Фонду: www.fssu.gov.ua/fse/control/kher/uk/publish/article/87178).

Отже, лікарі-ФОП можуть видавати ЛН тривалістю до 10 календарних днів. Такі лікарняні є дійсними і підлягають оплаті на загальних підставах.