12.04.2021

Об’єднаний звіт з ЄСВ та ПДФО: заповнюємо разом

Саме час подбати про складання та подання об’єднаного звіту з ЄСВ та ПДФО. Не знаєте, з чого почати, бо звіт дуже об’ємний, містить багато різної інформації, котра ще й дублюється в різних додатках? Докладно про всі ці додатки ми розповімо у майбутніх публікаціях. А сьогодні покажемо на прикладі, як правильно заповнити єдиний звіт.

Про новий Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Податковий розрахунок) ми розповідали у «Бюджетній бухгалтерії», 2021, № 4, с. 6.

Програмне забезпечення для формування та подання цього звіту мало б з’явитися ще у лютому. Передбачалося, що це дасть змогу подати Податковий розрахунок «довідковий» як «звітний».Але процес розробки затягнувся. І протягом І кварталу 2021 року роботодавці не мали технічної можливості подавати «довідкові» звіти. Програмне забезпечення з’явилося лише на початку квітня.

Подання «звітного» розрахунку за І квартал 2021 року має закрити всі питання щодо цього періоду. А ось необхідність подавати «довідковий» розрахунок як «звітний» уперше може виникнути у травні за квітень 2021 року. Такий звіт міститиме лише додатки з інформацією для призначення працівникові відповідної виплати.

Визначаємося з додатками

Податковий розрахунок має шість додатків. Але звичайні роботодавці подають лише чотири з них: Д1, 4ДФ, Д5, Д6.

Кожен з додатків формуємо лише за наявності подій для відображення у ньому.

Практично у кожного роботодавця звіт повинен містити безпосередньо розрахунок та два додатки. Перший — це Д1 із сумами ЄСВ. Другий — це 4ДФ із зобов’язаннями з ПДФО та військового збору.

Натомість додаток Д5 формуємо, лише якщо протягом звітного кварталу приймали, переводили, переміщували, звільняли працівників, надавали їм декретні. Це саме стосується і випадків укладення/розірвання ЦПД з фізособами. Якщо нічого з переліченого у звітному кварталі не відбувалося, формувати Д5 не потрібно.

Ну, і додаток Д6 формують лише ті роботодавці, працівники яких мають право на спецстаж.

Розглянемо приклад.

Приклад. Зарплата працівника установи (основне місце роботи, повна зайнятість) за кожен місяць І кварталу становила 6000 грн (ПДФО — 1080 грн, ВЗ — 90 грн, ЄСВ — 1320 грн). З 22.03.2021 р. згідно з наказом від 19.03.2021 р. № 17-к його перевели на посаду бухгалтера (код КП 3433).

4ДФ формуємо окремо за кожен місяць звітного кварталу (див. рис. 1). Своєчасно виплачену зарплату, як і раніше, наводимо у 4ДФ за місяць її нарахування.

Д5 (див. рис. 2) формуємо в цілому за квартал. Переведення відображаємо не двома рядками, а одним.

Д1 формуємо в розрізі місяців звітного кварталу (див. рис. 3). Після того, як сформували Д1, переносимо підсумкові дані за кожним місяцем до розділу 1 Податкового розрахунку.

Рис. 1. Фрагменти заповнення 4ДФ за місяці І кварталу 2021 року

Рис. 2. Фрагмент заповнення Д5 за І квартал 2021 року

Рис. 3. Фрагмент заповнення Д1 за місяці І кварталу 2021 року