12.04.2021

Службовець → посадова особа: чи зберігається «надбавочний» стаж?

З 1 березня 2021 року касира та секретаря-друкарку ОМС переведено зі службовців у посадові особи ОМС. Чи зараховується їм період роботи на попередніх посадах до стажу служби в ОМС для встановлення надбавки за вислугу років? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Ні, не зараховується. Далі пояснимо чому.

Стаж служби в ОМС. Відповідно до ст. 22 Закону про службу в ОМС1 до стажу служби в ОМС зараховують період роботи:

1 Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-ІІІ.

1) на посадах, на які поширюється дія цього Закону (посадові особи);

2) на посадах і в органах, час роботи в яких зараховується до стажу держслужби.

В ОМС є такі категорії посад (ст. 3 Закону про службу в ОМС):

• виборні посади, на які особи обираються на місцевих виборах;

• виборні посади, на які особи обираються або затверджуються відповідною радою;

• посади, на які особи призначаються очільником ОМС на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України.

Стаж держслужби. Чинний Закон про держслужбу2 та виданий на його виконання Порядок № 2293 не поширюються на посадових осіб ОМС. А от стаж роботи на посадах держслужби може бути зарахований до стажу служби в ОМС. Про це чітко зазначено у ст. 22 Закону про службу в ОМС.

2 Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889.

3 Порядок обчислення стажу державної служби, затверджений постановою КМУ від 25.03.2016 р. № 229.

І тут слід згадати норми старого «держслужбового» законодавства. Йдеться про Закон № 37234 та його «супутника» — Порядок № 2835. Норми останнього передбачали, що до стажу держслужби зараховується робота (служба), зокрема:

4 Закон України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-ХІІ.

5 Порядок обчислення стажу державної служби, затверджений постановою КМУ від 03.05.94 р. № 283.

• на посадах в ОМС, передбачених у ст. 14 Закону про службу в ОМС, а також на інших посадах, віднесених КМУ до відповідної категорії посад в ОМС;

• на посадах службовців в органах, зазначених у п. 2 Порядку № 283 і додатку до нього, якщо при просуванні по службі вони зайняли посади державних службовців.

Отже, логіка Порядку № 283 така: щоб роботу службовцем в ОМС можна було зарахувати до стажу держслужби і, відповідно, до служби в ОМС, особа мала перейти на посаду держслужбовця.

Але Порядок № 283 втратив чинності разом із Законом № 3723. Йому на зміну прийшов Порядок № 229. А він такої норми не містить. Окрім того, у ситуації читача відбулось переведення «службовець → посадова особа», а не «службовець → держслужбовець». Тож навіть якби «стара» схема діяла й досі, до нашої ситуації вона стосунку не має.

Висновок: періоди роботи на посадах службовців ОМС при переході на посади посадових осіб ОМС не можуть бути зараховані до стажу роботи, що дає право на надбавку за вислугу років.