12.04.2021

Матдопомога на «соцпобут»: чи платити під час декрету?

Спеціаліст держоргану з 9 березня 2021 року знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. 27 березня працівниця надала заяву з проханням виплатити їй матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань. Чи можна надати їй таку допомогу? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Так, можна, але за певних умов. Далі усе пояснимо.

Чим передбачено виплату?

Можливість виплати матдопомоги для вирішення соціально-побутових питань державним службовцям передбачено ч. 2 ст. 54 Закону про держслужбу1. Порядок надання і розмір такої виплати затверджено постановою № 5002.

1 Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII.

2 Постанова КМУ «Про порядок надання державним службовцям матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань» від 08.08.2016 р. № 500.

Держслужбовці можуть отримувати матдопомогу на «соцпобут» один раз на рік у розмірі середньомісячної зарплати (п. 2 Порядку № 500).

Чи є матдопомога обов’язковою?

Матдопомога на «соцпобут» не має систематичного характеру, а є разовою виплатою. Вона надається працівнику в разі настання непередбачених обставин, як-то: скрутне матеріальне становище через тривалу хворобу, у зв’язку з родинними обставинами, на поховання тощо.

Фахівці Мінсоцполітики у своїх роз’ясненнях зазначають: така виплата не є обов’язковою, а тому надається за наявності коштів (див. листи від 15.02.2017 р. № 355/0/101-17/281 та від 07.10.2016 р. № 1383/13/84-16).

Майте на увазі: виплачувати «соціально-побутову» допомогу можна тільки після забезпечення працівників держоргану всіма обов’язковими виплатами. Тобто передусім необхідно виплатити посадові оклади, надбавки за ранг та вислугу років, здійснити оплату щорічних відпусток та інші гарантовані виплати. І тільки після цього доцільно розглянути питання щодо надання і виплати матдопомоги.

Матдопомога під час декрету: чи можливо?

Порядок № 500 не містить заборони щодо надання матдопомоги на «соцпобут» в період перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною. Тому працівниця має повне право звернутися із відповідною заявою під час такої відпустки. Адже вона не перериває трудові відносини з роботодавцем. А тому вона є таким самим працівником, як і всі інші.

Підсумуємо: працівниця може отримати матдопомогу на «соцпобут» під час відпустки для догляду за дитиною, але тільки за наявності коштів на таку виплату.