26.04.2021

Чергові зміни до Порядку № 100: що цього разу?

Мінекономіки підготувало черговий пакет змін до Порядку № 100. Відповідний проєкт постанови1 наразі перебуває на погодженні у профспілок (spo.fpsu.org.ua/images/1167.pdf).

1 Проєкт постанови КМУ «Деякі питання обчислення середньої заробітної плати».

Головною метою цих змін є упорядкувати механізм врахування премій та виплат за підсумками роботи за певний період при обчисленні середньої зарплати. Адже після 12 грудня 2020 року — з моменту набуття чинності постановою № 12132 — у роботодавців виникли чималі труднощі із врахуванням премій за два та більше місяців при розрахунку середнього заробітку. Якщо проєкт постанови буде прийнято, то такі премії будуть враховуватись у зарплату періоду, який відповідає кількості місяців, за які їх нараховано. Звісно, початком відліку буде місяць, в якому ці премії було нараховано. Таким чином, планується позбутися необхідності робити перерахунки «середньої».

2 Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100» від 09.12.2020 р. № 1213.

Крім того, проєктом постанови передбачається змінити редакцію п. 8 Порядку № 100. В оновленій версії цього документа з’явиться порядок розрахунку середньомісячного числа робочих днів у випадку, коли працівнику встановлено індивідуальний графік роботи. Такий показник використовують для нарахування виплат, розрахованих виходячи із середньої зарплати за останніх 2 місяці роботи (наприклад, вихідної допомоги).

До речі, це питання ми вже розглядали у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 5, с. 5. Тоді фахівці Мінекономіки у листі від 05.01.2021 р. № 4709-06/235-07 зазначили: якщо правилами трудового розпорядку працівникові встановлено індивідуальний графік роботи, то саме він враховується при визначенні середньомісячного числа робочих днів для розрахунку «середньої». Наразі ж таку умову планують прописати й у Порядку № 100.

Також буде змінено перелік виплат, які не враховуються при розрахунку «середньої» (п. 4 Порядку № 100). Зокрема, сюди потрапить і винагорода за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов’язків. І знову ж таки ми попереджали про це наших читачів (лист Мінеокономіки від 16.01.2021 р. № 4709-06/2098-07 // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 6, с. 5).

Тільки-но проєкт постанови буде прийнято, ми детально розповімо про всі зміни.

Лікарняним бути!

Протягом кількох тижнів суспільство перебувало в напрузі: невже із 30 червня залишимось без лікарняних? Усьому виною один необережний рух у розділі V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про реабілітацію3.

3 Закон України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я» від 03.12.2020 р. № 1053-IX.

Законодавці хотіли надати застрахованим особам право на лікарняні на період реабілітації. Але ненароком забрали таке право у переважної більшості хворіючих — тих, хто такої реабілітації не потребує. Ці зміни мали б запрацювати із 30.06.2021 р. Проте цьому не судилося статись. Нардепи встигли все виправити.

Так-от, уже прийнято та направлено на підпис Президенту Закон, поданий як проєкт № 51874. Він змінить п. 1 ч. 1 ст. 22 Закону про соцстрахування5. Внаслідок цього із 30 червня 2021 року співіснуватимуть два страхових випадки:

4 Проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності)» від 02.03.2021 р. № 5187.

5 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

• тимчасова непрацездатність унаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві;

• тимчасова непрацездатність на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві.

Сподіваємось, Президент оперативно підпише Закон — і можна буде зітхнути з полегшенням.

Нові платні послуги для науковців та освітян

Постановою № 3571 Кабмін уніс зміни одразу до двох переліків платних послуг, які можуть надавати бюджетні установи, — Переліку № 11802 та Переліку № 7963.

1 Постанова КМУ «Про внесення змін до переліків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 28 липня 2003 р. № 1180 і від 27 серпня 2010 р. № 796» від 14.04.2021 р. № 357.

2 Перелік платних послуг, які можуть надаватися бюджетними науковими установами, затверджений постановою КМУ від 28.07.2003 р. № 1180.

3 Перелік платних послуг, які можуть надаватися закладами освіти, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затверджений постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796.

Таким чином, науковцям дозволили надавати такі послуги, як:

• підвищення кваліфікації, перепідготовка, інше навчання для здобуття громадянами післядипломної освіти понад державне замовлення в межах ліцензійного обсягу;

• проведення спецкурсів, семінарів, тренінгів, стажування, підвищення профкомпетентності, що не потребує отримання відповідної ліцензії;

• визнання кваліфікації, здобутої за результатами неформальної або інформальної освіти;

• забезпечення оформлення документів про освіту в установленому законодавством порядку.

До того ж віднині послуги з приймання кандидатських іспитів, організації та підготовки до захисту дисертацій на здобуття відповідних ступенів можна надавати й особам, які не навчаються (не навчалися) у відповідній науковій установі.

Тепер інформація для освітян. Так, серед основних нововведень, які чекають на заклади освіти:

по-перше, можливість проведення лекцій, курсів, консультацій, тренінгів, практикумів, майстер-класів, занять у гуртках, факультативів, семінарів тощо понад навчальні плани з видачею або без видачі відповідних документів про освіту;

по-друге, абсолютно нові платні послуги, як-то:

• стажування іноземців та осіб без громадянства (крім випадків, коли право на їх безоплатне стажування передбачено законодавством);

• комунальні послуги користувачам, які приватизували приміщення та будівлі, що перебувають на балансі відповідних закладів освіти;

• виготовлення та реалізація біопалива, отриманого як відходи додаткової (господарської) діяльності закладів освіти (сільського господарства, лісозаготівлі тощо);

• виробництво та реалізація «сонячної» електроенергії, виробленої об’єктами, встановленими на дахах та/або фасадах будинків, будівель та споруд.

Не обійшлося й без уточнень понять, які вживаються у Переліку № 796. Та серед суттєвих є два:

1. Поліграфічні послуги, які можуть надавати заклади освіти, — це редагування, переклад наукової, довідкової, технічної, навчальної, навчально-методичної, художньої літератури, розроблення поліграфічного дизайну.

2. Надання приміщення в короткострокове користування передбачає одноразове користування ним, цілодобове, на строк до одного тижня або не більше шести годин на тиждень протягом року.

Звісно, не оминуло Перелік № 796 і коригування під нову освітню термінологію. Тож тепер тут з’явилися згадки про заклади фахової передвищої освіти, регіональне замовлення, асистентів-стажистів тощо.

Але хай там що, а Кабмін свою роботу виконав. Тепер справа за бюджетними установами. Потрібно внести зміни до своїх положень про надання платних послуг. А зайнятись цим питання варто вже зараз. Адже постанова № 357 набрала чинності з 20.04.2021 р.