02.08.2021

Нові розміри окладів для працівників ОМС

Нові розміри окладів для працівників ОМС

На своєму засіданні 28 липня 2021 року Кабмін затвердив зміни до постанови № 2681. Відповідний проєкт постанови2 розміщено на офіційному сайті КМУ. Цим документом затверджено нові розміри окладів для посадових осіб та службовців ОМС.

1 Постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

2 Проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України» від 9 березня 2006 р. № 268».

Але чи такі вони вже нові? Давайте проаналізуємо. Перше, що впадає в око, — це нова редакція додатків 48 — 53 та 55 до постанови № 268. Саме цими додатками затверджено Схеми посадових окладів керівних працівників, спеціалістів та службовців ОМС. А ось додаток 54 виключено з тексту постанови № 268. Відповідно оклади керівних працівників та спеціалістів сільських та селищних рад (їх виконкомів) слід шукати у додатках 50 та 51.

Якщо говорити безпосередньо про розміри окладів, то підвищення «зачепило» не всіх. Так, у Схемі посадових окладів керівних працівників і спеціалістів апарату (секретаріату) обласних рад (додаток 48 до постанови № 268) підвищився лише оклад спеціаліста з 4500 грн до 4670 грн. Розміри окладів для інших посад залишились на колишньому рівні. Тобто на рівні червня 2020 року. Тоді відбулось останнє «реальне» підвищення окладів працівників ОМС згідно з постановою № 4413.

3 Постанова КМУ «Про внесення змін у додатки до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268» від 03.06.2020 р. № 441.

Тепер щодо інших додатків. Так, підвищення окладів для посад, зазначених у них, носить вибірковий характер. Комусь оклади підвищено, когось не чіпали. Загалом суть усіх змін зводиться до того, що переглянуто найнижчі розміри окладів працівників ОМС, а саме спеціалістів (провідного, І та II категорії, без категорії) виходячи з умов оплати праці, установлених для держслужбовців відповідних категорій і посад. Утім, зросли їх оклади (додатки 49 — 53 до постанови № 268) не набагато. Підвищення коливається у діапазоні приблизно від 150 до 650 грн.

Майте на увазі: підвищення окладів потрібно проводити виключно у межах фондів заробітної плати, передбачених у кошторисах відповідних органів. Пряму вказівку на це містить п. 3 проєкту постанови.

І, напевно, найцікавіше. Такого ви ще не бачили! У п. 2 проєкту постанови зазначено, як діяти у разі зменшення зарплати працівників (без премії) після її прийняття. У такому разі за працівниками повинні зберігатися попередні умови праці. Тобто таким працівникам потрібно буде виплатити різницю між «старою» та «новою» зарплатою. Йдеться про старост, які працюють у територіальних громадах з великою чисельністю населення (додаток 50 до постанови № 268). Не проґавте цей момент.

Детальніше про усі зміни поговоримо після набуття чинності постановою. На момент підготовки номера постанову ще не опубліковано.

Редакція