16.08.2021

Підвищення кваліфкатегорії: чи обов’язкова участь атестаційної комісії?

Економіст університету має стаж роботи на зазначеній посаді близько півроку. Нещодавно він отримав диплом магістра за спеціальністю «Економіка» (освітня програма «Економіка та економічна політика»). Чи можна підвищити йому тарифний розряд з 7-го на 8-й без участі атестаційної комісії?

При встановленні кваліфікаційних категорій слід керуватись Довідником № 3361. Згідно з його нормами посада економіста належить до професіоналів. Для осіб, які обіймають цю посаду, встановлено кваліфікаційні вимоги залежно від рівня освіти та досвіду роботи.

1 Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затверджений наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336.

Зокрема, для економіста I категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); для магістра — без вимог до стажу роботи; для спеціаліста — стаж роботи за професією економіста II категорії — не менше 2 років.

Працівнику, який обіймає посаду економіста, цілком можливо підвищити кваліфікаційну категорію після здобуття ним освітнього ступеня магістра. Водночас слід враховувати, що присвоєння і підвищення кваліфікаційних категорій працівникам здійснюють комісії з проведення кваліфікаційної атестації. Порядок присвоєння кваліфкатегорії може регламентуватися положенням, прийнятим у закладі освіти як додаток до колдоговору.

У ситуації, що розглядається, працівник до здобуття освітнього ступеня магістра займав посаду економіста без категорії. Тепер же він має право на І кваліфікаційну категорію. Причому зовсім не обов’язково присвоювати йому спочатку ІІ кваліфікаційну категорію, а потім — І. Адже послідовність у присвоєнні кваліфкатегорій передбачена лише для певних категорій працівників, зокрема педагогічних.

ВАЖЛИВО!

У штатному розписі закладу повинна бути вакантною посада «економіст I категорії», щоб працівник міг зайняти її після підвищення кваліфкатегорії

Якщо ж такої вакансії немає, то до штатного розпису закладу освіти потрібно внести зміни і додати цю посаду.

Відповідно до додатку 11 до наказу № 5572 економісту І категорії встановлюється 9 тарифний розряд і відповідний до нього посадовий оклад за ЄТС. Тож економіст може «перескочити» відразу з 7-го на 9-й тарифний розряд.

2 Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Висновок: сам факт здобуття вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра ще не є підставою для підвищення тарифного розряду за посадою. Для цього потрібно провести кваліфікаційну атестацію та мати (увести) у штатному розписі вакантну посаду економіста відповідної категорії. Тож без атестаційної комісії не обійтись.