23.08.2021

Індексація НЕ буде враховуватись в МЗП

На своєму засіданні 18 серпня 2021 року Кабмін схвалив для подальшого розгляду у Верховній Раді законопроєкт1. Ним планується внести зміни у ч. 2 ст. 31 Закону про оплату праці.

1 Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці» (materialy.kmu.gov.ua/c1a6984b/docs/1303474c/Proekt_Zakonu_Ukrayini.pdf).

Нагадаємо: зазначена норма визначає перелік виплат, які не враховуються при обчисленні доплати до МЗП. Наразі згідно з чинною редакцією цієї норми не враховуються:

• доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я;

• доплати за роботу в нічний і надурочний час;

• доплата за роз’їзний характер робіт;

• премії до святкових та ювілейних дат.

А як щодо індексації? Так, за логікою її також слід нараховувати «зверху» МЗП. Однак Мінсоцполітики має свою позицію з цього приводу, яку неодноразово висловлювало в офіційних роз’ясненнях (див. листи від 12.06.2017 р. № 49/0/66-1, від 10.01.2018 р. № 27/0/101-18, від 09.02.2018 р. № 2615/0/2-18). Отже, на думку фахівців Міністерства, сума індексації має враховуватися в розмірі МЗП. Аргумент — така виплата не зазначена у вичерпному переліку, наведеному в ч. 2 ст. 31 Закону про оплату праці.

Завдяки вищезгаданому законопроєкту у цій нормі, крім існуючих, з’являться нові складові, які не враховуватимуться при порівнянні з «мінімалкою». Зокрема, це:

• підвищення окладу за «шкідливість» (а не лише доплата);

• доплати за суміщення професій (посад), виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника;

• оплата за залучення до роботи у вихідні, святкові та неробочі дні;

• сума компенсації втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати;

індексація зарплати.

Крім того, зміниться підхід до визначення розміру самої мінзарплати. Вона буде встановлюватись у розмірі, не нижчому за розмір ПМПО, розрахованого відповідно до ст. 5 Закону № 9662, за січень — червень року, що передує року, на який установлюється її розмір.

2 Закон України «Про прожитковий мінімум» від 15.07.99 р. № 966-XIV.

Також законопроєктом урегульовано питання щодо визначення на рівні галузевих угод та колдоговорів переліку важких та шкідливих робіт, які передбачають оплату в підвищеному розмірі. За відсутності колдоговору чи перебування поза сферою дії галузевих угод, підвищена оплата праці працівників зі шкідливими умовами здійснюватиметься організаційно-розпорядчим документом роботодавця.

Якщо законопроєкт буде прийнято, то всі зміни почнуть діяти з 1 січня 2022 року. Але про це ще зарано говорити. Адже його спочатку повинні розглянути народні обранці, а потім підписати Президент. Ми стежитимемо за ситуацією та інформуватимемо вас про перебіг подій.