13.12.2021

Закупівля тепла на 2022 рік: як уникнути порушень?

Чи можемо ми провести переговорну закупівлю послуг з теплопостачання у грудні 2021 року? При цьому у договорі прописано, що постачання послуг буде здійснюватися із січня 2022 року. Чи не буде в таких діях порушення, оскільки поки не маємо затверджених кошторисних призначень на наступний рік?

Так, ви можете у грудні 2021 року розпочати переговорну процедуру для закупівлі послуг з теплопостачання. І не хвилюйтесь: у таких діях немає жодного порушення ані закупівельного, ані бюджетного законодавства. Пояснимо чому.

Закон № 922 не забороняє проводити закупівлі до затвердження кошторису. А тому замовник, який є розпорядником бюджетних коштів, для забезпечення невідкладних потреб у товарах, роботах і послугах у наступному році може наприкінці поточного року розпочати закупівлю. На це свого часу звертало увагу Мінекономіки у листі «Щодо планування закупівель» від 03.09.2020 № 3304-04/54160-06.

Разом з тим у цій ситуації замовник повинен дотримуватися не лише закупівельних правил, але й вимог бюджетного законодавства. Тож аби не наразитися на порушення та «гнів» контролюючих органів, радимо діяти так:

1) додайте закупівлю послуг з теплопостачання до річного плану на 2022 рік. Предмет закупівлі: 09320000-8 — Пара, гаряча вода та пов’язана продукція. Оприлюдніть цей документ в електронній системі закупівель (далі — ЕСЗ) протягом п’яти робочих днів з дня його затвердження;

2) розпочніть у грудні 2021 року переговорну закупівлю з урахуванням вимог ст. 40 Закону № 922;

3) передбачте в проєкті договору закупівлі умову виникнення зобов’язань щодо оплати послуг з теплопостачання залежно від сум бюджетних призначень, визначених у кошторисі на 2022 рік. Потреба у такій умові пов’язана з тим, що на момент проведення переговорної процедури закупівлі кошторисні призначення на новий бюджетний рік поки не затверджено;

4) пропишіть у проєкті договору закупівлі строк надання послуг з теплопостачання — з 01.01.2022 по 31.12.2022;

5) за результатами переговорної процедури укладіть закупівельний договір та оприлюдніть його в ЕСЗ. При цьому стежте за строками укладання такого договору.

За результатами «скороченої» переговорної процедури закупівлі ви маєте його укласти не раніше ніж через п’ять днів з дня оприлюднення в ЕСЗ повідомлення про намір укласти договір про закупівлю (ч. 7 ст. 40 Закону № 922). А ось оприлюднити такий договір та всі додатки до нього необхідно протягом трьох робочих днів з дня його укладення.

Нагадаємо: звіт про результати проведення процедури закупівлі ЕСЗ формує автоматично, тобто замовник до цього процесу не причетний;

6) після затвердження кошторисних призначень на 2022 рік подайте укладений договір про закупівлю для реєстрації бюджетних зобов’язань в органі Казначейства.