13.12.2021

Забуте звільнення: виправляємо в Об’єднаному звіті

Працівника звільнено 24.09.2021. Але відобразити це в додатку Д5 до Об’єднаного звіту забули. Як виправити?

Потрібно подати Об’єднаний звіт з типом «Уточнюючий», а також декілька додатків до нього.

Зазвичай при автоматичному формуванні Об’єднаного звіту у спеціальних програмах існує зв’язок між його додатками. Тож якби звільнення працівника загубилось лише в додатку Д5, то програма видала б неув’язку з іншими додатками: Д1 (кількість днів перебування у трудових відносинах) та 4ДФ (відсутність дати звільнення). Імовірніше, у цих додатках звільнення також не відображено. Тож доведеться виправити і їх.

Виправляємо помилку за ІІІ квартал 2021 року, граничний строк подання якого уже минув. Тож маємо справу зі звітом із типом «Уточнюючий». «Звітний новий» тут уже не врятує.

Коригуючий Розрахунок

У Розрахунку слід заповнити обов’язкові реквізити, визначені в рядках 01 — 05. Також у рядку 06 потрібно зазначити інформацію про додатки, в яких проводилось коригування.

У рядку 02 зазначте рік та квартал, що уточняється. Тобто «2021» і «3». А далі — номер Розрахунку, що подається. Його зазначаємо у хронологічному порядку незалежно від типу Розрахунку. Тобто дивимося, який номер мав останній поданий Розрахунок за квартал, що коригується. Далі в рядку 02 зазначаємо наступний номер Розрахунку.

Наприклад, останній Розрахунок за ІІІ квартал 2021 року має номер «5». Тоді номер коригуючого Розрахунку буде «6».

У рядках 06 (061 — 066) наводимо інформацію про додатки, в яких буде проводитись коригування, та їх кількість. Якщо певний додаток не коригуємо, то його пустим не подаємо й, відповідно, у рядку 06 не зазначаємо. У нашому випадку слід заповнити рядки 061, 064 та 065.

Додатки

Коригуючи дані у додатках, слід скористатись спеціальними графами та позначками «0» чи «1» у них. Йдеться про такі графи, як: 20 — у додатку Д5, 25 — у додатку Д1 та 10 — у додатку 4ДФ.

Виправлятися слід за такими принципом. Якщо потрібно виключити зайвий рядок — повторюємо його й у відповідній графі (ми їх щойно назвали вище) проставляємо «1». Якщо ж навпаки, потрібно додати забутий рядок — формуємо його і в потрібній графі проставляємо «0».

Коли необхідно виправити помилкові відомості, формуємо два рядки: в одному — повністю повторюємо інформацію з помилкою і у відповідній графі проставляємо «1» (рядок на виключення), у другому — зазначаємо правильну інформацію і в цій графі ставимо «0» (рядок на введення).

У нашому випадку в додатку Д5 будемо додавати забутий рядок. Тож формуємо Д5 із одним рядком за звільненим працівником із позначкою «0» у графі 20 (див. рис. 1). А у додатках Д1 та 4ДФ будемо виключати неправильний та уводити правильний рядок (див. рис. 2 та 3).

Рис. 1. Фрагмент заповнення додатка Д5

Рис. 2. Фрагмент заповнення додатка Д1

завантажити файл

Рис. 3. Фрагмент заповнення додатка 4ДФ