13.12.2021

Перехворів на COVID: відсторонювати чи ні?

Невакцинований працівник захворів на COVID-19 та пішов на лікарняний з 29 листопада по 13 грудня 2021 року. Із 9 грудня 2021 року його мали б відсторонити від роботи за ухилення/відмову від вакцинації. Чи слід відсторонити його після виходу з лікарняного?

Той факт, що працівник перехворів саме на COVID-19, може захистити його від відсторонення. Не відсторонили хворіючого працівника без щеплення з 09.12.2021? Вчинили правильно. Деталі — в статті «Невакцинований працівник захворів: відсторонювати чи ні?» цього номера.

Чи потрібно відсторонювати його після відновлення працездатності? Слід було б, якби не одне «але»: працівник перехворів на COVID-19. А отже, його можуть тимчасово звільнити від вакцинації.

Рятівний круг — наявність абсолютних протипоказань до вакцинації. Вони можуть бути постійними та тимчасовими. За роз’ясненнями МОЗ1, одним із тимчасових протипоказань є наявність COVID-19 в анамнезі. Це дозволяє відкласти вакцинацію максимум на 3 місяці від часу перебігу хвороби.

1 Див. за посиланням: moz.gov.ua/article/news/vakcinacija-vid-covid-19-mozhe-buti-protipokazana-timchasovo-abo-vzagali-lishe-u-vikljuchnih-vipadkah---roz%e2%80%99jasnennja-moz-ukraini.

Документально відстрочка виглядає як Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації за формою № 028-1/о2. Якщо працівник надає такий документ, то його не можна відсторонювати від роботи до закінчення строку, зазначеного у Висновку.

2 Форма Висновку та Інструкція щодо його заповнення затверджені наказом МОЗ від 02.11.2021 № 2394.

Ще один документ, який дозволить жити повним життям без вакцинації, — сертифікат про одужання. Та чи врятує він від відсторонення?

Сертифікат про одужання стає доступним у застосунку «Дія» на 15-й день з моменту, як лікар внесе діагноз COVID-19 та правильні дані до медичного реєстру. Є дві важливі умови, без дотримання яких сертифіката про одужання не буде:

• лікар має зафіксувати діагноз COVID-19;

• запис має бути таким: установлений діагноз (основний або супутній) «2019-nCoV гостра респіраторна хвороба» (код U07.1 відповідно до національного класифікатора 025:2021 «Класифікатор хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я»).

Строк дії сертифіката про одужання — 90 днів від 15-го дня після фіксації діагнозу (або 105 днів з моменту встановлення діагнозу лікарем). Наприклад, якщо згенерувати сертифікат на 15-й день після встановлення діагнозу, то він діятиме 90 днів. Якщо на 20-й день — 85 днів.

От і маємо зв’язок із тримісячним строком відтермінування від вакцинації після появи COVID-19 в анамнезі.

Але сертифікат про одужання доступний лише у застосунку «Дія». Вочевидь, отримати паперовий варіант у лікаря не вдасться. Тож аби захиститись від відсторонення, слід використати саме Висновок за формою № 028-1/о.

До речі, такий Висновок можна отримати, навіть коли перехворів на COVID-19, але до лікаря не звертався, проте є довідка з позитивним результатом ПЛР- або антиген-тесту. А от сертифікат про одужання в цьому разі отримати не вдасться, адже немає зафіксованого лікарем діагнозу.