13.12.2021

Кількість учнів зменшилась: чи переглядати розмір доплат?

У класі ЗЗСО на початок навчального року було 5 учнів. У грудні один учень вибув. Чи потрібно у зв’язку з цим переглядати розмір установлених учителю доплат за класне керівництво та перевірку зошитів?

Кількість учнів у класі (наповнюваність класу) державного, комунального закладу освіти не може становити менше 5 учнів. Про це зазначено в ч. 2 ст. 12 Закону № 4631.

1 Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 № 463-IX.

А якщо учнів усе-таки менше п’яти, як бути? У такому разі учні можуть продовжити навчання в цьому закладі освіти за однією з інших (крім очної) форм здобуття повної загальної середньої освіти. Також можливий варіант навчання в іншому закладі освіти із забезпеченням територіальної доступності.

Початкова школа може забезпечувати здобуття початкової освіти дітьми (незалежно від їх кількості) одного або різного віку, які можуть навчатися в одному з’єднаному класі (класі-комплекті) або в різних класах. Гранична наповнюваність класів-комплектів становить не менше 5 та не більше 12 осіб. Водночас майте на увазі: зменшення кількості учнів у класі протягом навчального року не є підставою для припинення функціонування цього класу до закінчення навчального року.

Загалом усі питання діяльності класів-комплектів (з’єднаних класів) регламентовано Положенням № 9442. Зокрема, оплата праці педпрацівників у з’єднаних класах (класах-комплектах) здійснюється виходячи з (п. 10 Положення № 944):

2 Положення про з’єднаний клас (клас-комплект) початкової школи, затверджене наказом МОН від 05.08.2016 № 944.

• установленого навантаження залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами;

• установлених ставок заробітної плати з урахуванням підвищень, доплат, надбавок тощо.

При встановленні доплат за класне керівництво та перевірку зошитів педпрацівникам слід ураховувати норми Інструкції № 1023. У класах (класах-комплектах, групах) шкіл усіх типів і найменувань із числом учнів менше 12 осіб оплата за класне керівництво здійснюється в розмірі 50 %.

3 Інструкція про порядок обчислення зарплати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.93 № 102.

ВАЖЛИВО!

Перерахунок розміру доплат за класне керівництво і перевірку зошитів у зв’язку із зміною кількості учнів протягом навчального року не провадиться

Виняток — випадки, коли тарифікація педпрацівників здійснюється на початок ІІ та ІІ півріччя. Це стосується вчителів вечірніх (змінних) середніх загальноосвітніх шкіл (класів) з очно-заочною формою навчання, заочних шкіл.

Натомість у запитанні читача йдеться про вчителя ЗЗСО. Тож доплати за класне керівництво та перевірку зошитів йому слід здійснювати у розмірах, установлених за тарифікацією на початку навчального року. Протягом навчального року їх розмір не переглядається.