20.12.2021

Субвенція на покриття різниці в тарифах

Як відомо, калькуляцію тарифів на послуги КП проводяться самостійно. У таку вартість вони мають закласти всі витрати, пов’язані із наданням послуг, і встановити тариф у розмірі не нижче економічно обґрунтованих витрат на виробництво послуги.

Водночас тарифи на певні послуги обмежуються органами влади задля того, щоб населення мало змогу їх оплачувати. Різниця ж «обмеженої» та реальної вартості має бути покрита за рахунок бюджетних коштів.

Але місцеві бюджети далеко не завжди спроможні повністю покривати різницю в тарифах. Тож у цьому питанні допомагає держбюджет. Так, починаючи з 2017 року місцевим бюджетам надається субвенція з державного бюджету на компенсацію різниці в тарифах.

Цей рік не став винятком. Таку субвенцію було передбачено п. 27 ст. 14 Закону про держбюджет-20211. І ось 15 грудня Уряд схвалив Порядок та Умови2 надання субвенції з держбюджету на погашення заборгованості з різниці в тарифах у 2021 році.

1 Закон України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» від 15.12.2020 № 1082-IX.

2 На момент підготовки номера доступний лише проєкт постанови КМУ, див. за посиланням: minregion.gov.ua/base-law/grom-convers/elektronni-konsultatsiyi-z-gromadskistyu/proekt-postanovy-kabinetu-ministriv-ukrayiny-deyaki-pytannya-realizacziyi-zahodiv-peredbachenyh-punktom-27-statti-14-zakonu-ukrayiny-pro-derzhavnyj-byudzhet-ukrayiny-na-2021-rik.

І хоча до кінця року лишилося зовсім мало часу, кошти за цією субвенцією мають надійти до місцевих бюджетів уже цього року.

Зауважимо: перерахування субвенції здійснюється на суму заборгованості з різниці в тарифах, що утворилася станом на 1 червня 2021 року.

Головним розпорядником субвенції є Мінрегіон.

Підставою для проведення розрахунків з погашення заборгованості з різниці в тарифах є договір про організацію взаєморозрахунків. Останній укладається суб’єктами господарювання та іншими учасниками розрахунків з погашення заборгованості. Примірну форму цього договору наведено в додатку 2 до вищезазначених Порядку та Умов.

Також майте на увазі: кошти цієї субвенції, невикористані учасниками розрахунків на кінець звітного періоду, органи Казначейства в останній робочий день цього року перерахують назад до держбюджету.

Редакція