20.12.2021

Новорічна премія у грудні: стисло про головне

Міська рада планує виплатити премію до Нового року (1-го січня) посадовим особам та службовцям ОМС. Чи можна зробити це в грудні 2021 року? Як оподаткувати таку святкову премію? Як її врахувати при порівнянні з МЗП та надалі при обчисленні середньої зарплати? (запитання з чату на порталі «Buhgalter.com.ua»)

Право на премію

Маємо справу з премією до державного свята. На чолі переліку державних святкових і неробочих днів (див. ст. 73 КЗпП) стоїть саме він — Новий рік (1 січня).

Керівники ОМС мають право в межах затвердженого фонду оплати праці преміювати працівників відповідно до державних та професійних свят і ювілейних дат. Преміювання здійснюють у межах фонду преміювання, створеного в розмірі не менше 10 % посадових окладів та економії фонду оплати праці. Конкретні умови, порядок і розміри преміювання працівників визначають в Положенні про преміювання відповідного органу (п.п. 2 п. 2 постанови № 2681).

1 Постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 № 268.

До відома: «обслуговуючим» робітникам ОМС премії до професійних свят і святкових днів законодавчо не передбачені (див. лист Мінсоцполітики від 28.12.2017 № 3000/0/101-17). Натомість їм дозволено надати виробничу премію в більшому розмірі.

Строки виплати

Свято — у січні. Чи можна виплатити премію у грудні? Законодавство чітко не встановлює строки, у які слід виплачувати премію до свята. Якщо це державне свято, то зрозуміло одне: цей день буде вихідним (неробочим), тож день у день перерахувати кошти не вдасться. Здебільшого святкову премію виплачують до свята (напередодні або за кілька днів).

Це питання доцільно прописати в Положенні про преміювання.

Але строки виплати новорічної премії викликають особливе напруження. Адже йдеться про видатки на межі років. І не тільки календарних, а й бюджетних. Чи не вважатиметься виплата премії до 1-го січня наступного року у грудні поточного року незаконним використанням бюджетних коштів?

Якщо Положенням про преміювання ОМС прямо передбачено виплату премію до свята (напередодні чи за кілька днів до нього, у найближчий робочий день перед святом), а не після нього, то проблем бути не повинно. Тобто премія до 1-го січня, виплачена у грудні, буде видатками поточного бюджетного періоду. Головне, щоб кошти на такі цілі були передбачені кошторисом вашої установи на поточний рік.

МЗП

Чи включати святкову премію в мінімалку або ж нараховувати «зверху»? Відповідь на це запитання міститься в ч. 2 ст. 31 Закону про оплату праці: премії до святкових і ювілейних дат не враховуються при підрахунку зарплати для порівняння із мінзарплатою. Тобто суму такої премії треба нараховувати «зверху» МЗП.

Інше запитання: що ж належить до святкових і ювілейних дат? Такими є офіційно встановлені в Україні святкові і неробочі дні, професійні свята і пам’ятні дні.

Перелік державних святкових і неробочих днів визначено ст. 73 КЗпП.

Водночас колективним договором або іншим актом роботодавця може бути визначено перелік святкових і ювілейних дат, до яких працівникам виплачуються премії. На цьому неодноразово наголошували фахівці Мінсоцполітики, зокрема у листах від 17.02.2017 № 3223/0/2-17/28 і від 02.11.2017 № 2688/10/101-17.

Резюмуємо: премія до державних свят, у т. ч. й до Нового року, нараховуйте «зверху» МЗП.

До речі, про виплати, які не враховуються до МЗП. На розгляді у Верховній Раді знаходяться щонайменше три законопроєкти2, що пропонують розширити перелік таких виплат. Проте святкової премії зміни не торкнуться. Вона залишиться серед виплат, що нараховуються понад МЗП.

2 Проєкти Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці» від 19.08.2021 № 5857, від 31.08.2021 № 5857-1 та від 09.09.2021 № 5857-2.

Ба більше, двома із трьох законопроєктів пропонується закріпити «привілейований» статус за всіма преміями, а не лише за святковою. Який із цих проєктів досягне успіху, поки невідомо. Тримаємо руку на пульсі.

Врахування у «середній»

Цікава ситуація: при розрахунку лікарняних і декретних святкова премія враховується, а відпускних — ні. Причина криється у нормативці.

Розраховуючи «середню» для лікарняних і декретних, керуємось Порядком № 1266. Премію до свята повністю включаємо в розрахунок лікарняних і декретних. Це правило діє навіть у місяці, який було відпрацьовано неповністю з поважних причин. Такі причини перелічені у абз. 1 п. 3 Порядку № 1266 (тимчасова непрацездатність, відпустка за свій рахунок тощо).

Єдиний виняток — із поважних причин не відпрацьовано повний місяць. Тоді цей місяць разом із премією виключається із розрахунку лікарняних/декретних.

Ще один важливий момент: премію включаємо до розрахунку в місяці її нарахування. Тобто якщо новорічну премію нараховано у грудні, то вона прив’язана саме до грудня, а не до січня.

Тепер розглянемо взаємини святкової премії із «середньою» за Порядком № 100. Йдеться про розрахунок відпускних, «середньої» солдатам установи, оплати днів відрядження тощо. Тут зовсім інша історія. Зокрема, виплати, пов’язані зі святковими та ювілейними датами, в розрахунок середньої зарплати не включають (п.п. «и» п. 4 Порядку № 100).

Із тим, що Новий рік належить до таких дат, ми вже розібрались. Тож при розрахунку середньої зарплати за «Соткою» святкова премія «відпочиває».

Оподаткування та звітність

Новорічна премія входить до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних і компенсаційних виплат (п.п. 2.3.2 Інструкції № 53). Тому для неї діють загальні зарплатні правила оподаткування: нараховуйте ЄСВ, утримуйте ПДФО і ВЗ.

3 Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.

Також її слід включати в загальну суму оподатковуваного місячного доходу. Саме цю суму порівнюємо з граничною величиною доходу, що дає право на отримання ПСП.

Премія до свята включається до бази оподаткування того місяця, в якому вона нарахована.

В Об’єднаному звіті святкову премію відображаємо у складі зарплати. Це стосується і додатка Д1, і додатка 4ДФ.

Тож премія до 1 січня 2022 року (Нового року), виплачена у грудні 2021 року, потрапить до Об’єднаного звіту за IV квартал цього року, а точніше — за грудень.