20.12.2021

Допомога на соцпобут: чи враховувати відпускну компенсацію?

У листопаді 2021 року держслужбовцю було виплачено компенсацію за невикористану відпустку без звільнення. Тепер у грудні йому надають допомогу для вирішення соціально-побутових питань. Чи враховувати відпускну компенсацію при розрахунку допомоги на соцпобут? (запитання учасника групи Facebook «Спільнота бухгалтерів бюджетних установ»)

Ні. Відпускна компенсація не враховується при розрахунку допомоги на соцпобут. Далі пояснимо чому. Але спочатку нагадаємо правила виплати компенсації за невикористану відпустку без звільнення та умови надання держслужбовцям допомоги на вирішення соціально-побутових питань.

Відпускна компенсація без звільнення

Отримати компенсацію за невикористану відпустку можна не лише при звільненні. Це можливо і якщо трудові відносини тривають. Маємо пряму норму ч. 4 ст. 24 Закону про відпустки. За бажанням працівника частину щорічної відпустки замінюють грошовою компенсацією. Головна умова — тривалість наданої працівникові щорічної основної та додаткових відпусток має бути не менше за 24 календарних дні.

Тоді як тривалість щорічної основної відпустки держслужбовців — 30 календарних днів. Крім цього, вони можуть отримати додаткову відпустку за стаж. Остання також належить до щорічних і надається за кожен рік державної служби після досягнення п’ятирічного стажу. Її максимальна тривалість — 15 календарних днів (ст. 57 та 58 Закону № 8891).

1 Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII.

Тож виходить, що державний службовець цілком може відгуляти 24 календарних дні щорічної відпустки, а решту забрати грошима.

При цьому на підставі його заяви в наказі про надання 24 календарних днів щорічної відпустки можна одразу передбачити виплату грошової компенсації за решту днів цієї відпустки. Таку виплату можна здійснювати одночасно з оплатою наданих днів відпустки або відразу після їх використання. На цьому свого часу наголошували фахівці Мінсоцполітики у листі від 07.12.2016 № 731/13/116-16.

Допомога на соцпобут

Держслужбовцю можуть надати матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань (ч. 2 ст. 54 Закону № 889). Правила надання та розмір допомоги зафіксовані в Порядку № 5002.

2 Порядок надання державним службовцям матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, затверджений постановою КМУ від 08.08.2016 № 500.

Матдопомогу на соцпобут надають один раз на рік у розмірі середньомісячної зарплати на підставі особистої заяви.

А тепер найцікавіше — розрахунок суми допомоги. Звертаємось до норм Порядку № 100. І за його правилами розраховуємо «середню» виходячи із виплат за останні два місяці, що передують місяцю надання матдопомоги. У нашому випадку — жовтень і листопад 2021 року.

Пам’ятайте: є виплати, які не потраплять до розрахунку. І серед них прямо зазначена компенсація за невикористану відпустку (абз. «б» п. 4 Порядку № 100).