15.02.2021

«Чужих дітей не буває»: ПСП усиновлювачам та опікунам

На жаль, трапляється, що діти лишаються без батьківської опіки. Та недарма кажуть: «чужих дітей не буває». Є добрі люди, які всиновлюють дітей, стають для них опікунами. Якщо у вас є такі працівники, пам’ятайте: вони мають право на «дитячу» ПСП1. Детальніше про це — у нашій статті.

1 Податкова соціальна пільга.

Прийомні батьки

Уважний бухгалтер, мабуть, замислився: який стосунок мають прийомні батьки до ПСП на дітей? Адже у ст. 169 ПКУ2 про них жодного слова. Можливо, їх слід вважати особами, які утримують двох і більше дітей віком до 18 років? Тоді вони матимуть право на «звичайну» ПСП на дітей. Але це не так. І на користь цього свідчить одразу кілька аргументів:

2 Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

1) особи, які мають двох та більше дітей, — це батьки, зазначені у свідоцтві про її народження, опікуни або піклувальники (п.п. 3 п. 5 Порядку № 12273). Прийомні батьки до них не належать;

3 Порядок подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1227.

2) ПСП надається платникам податків, які утримують дітей (п.п. 169.1.2 ПКУ). Прийомні батьки мають обов’язки щодо виховання та розвитку дітей (ст. 256 СКУ4). Кошти на їх утримання у прийомній сім’ї виділяє держава у вигляді соціальної допомоги дітям та грошового забезпеченням прийомним батькам (п. 18 Положення № 5655).

4 Сімейний кодекс України від 10.01.2002 р. № 2947-III.

5 Положення про прийомну сім’ю, затверджене постановою КМУ від 26.04.2002 р. № 565.

Звідси висновок: прийомні батьки не мають права на ПСП на прийомних дітей. Але вони можуть отримати інші ПСП на себе або своїх дітей.

До речі, не плутайте поняття «усиновлений» і «прийомний». Прийомні діти — це діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, влаштовані на виховання та спільне проживання до прийомної сім’ї (п. 1 ст. 256 СКУ). А от усиновлені діти приймаються у сім’ю на правах доньки чи сина.

Усиновлювачі

Усиновлювачі приймають дитину у сім’ю на правах доньки чи сина (ч. 1 ст. 207 СКУ). Відтак у контексті застосування ПСП їх можна розглядати як батьків дитини (дітей).

Далі на схемі зображені ситуації, коли працівник-усиновлювач має право на «дитячу» ПСП. Зауважте: під дітьми слід розуміти дітей віком до 18 років.

Право неодиноких усиновлювачів на «дитячі» ПСП

Припустимо, дитину/дітей усиновило подружжя або один із них. Наприклад, новий чоловік усиновляє дитину/дітей дружини від попереднього шлюбу (чи навпаки). Тоді застосовуємо загальні правила надання ПСП на дітей.

Тобто кожному з батьків розмір ПСП визначається кратно кількості дітей до 18 років (рідних та усиновлених). У 2021 році — це 1135 грн × кількість дітей.

А от із граничним розміром доходу для застосування пільги інша історія. У 2021 році він становить 3180 грн. І множиться на кількість дітей лише для одного з батьків. А для іншого береться тільки 3180 грн.

Окремий випадок, коли усиновлювач є одиноким. Тоді він має право на «підвищену» ПСП на дітей як одинока мати (батько) відповідно до п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ. У 2021 році вона становить 1702,50 грн і надається кратно кількості дітей. Граничний розмір доходу також визначається кратно кількості дітей.

Опікуни та піклувальники

Опіку встановлюють над дитиною віком до 14 років, а піклування — над дитиною віком від 14 до 18 років (ч. 2 ст. 243 СКУ).

Так само, як і рідні батьки, опікуни та піклувальники мають право на «дитячу» ПСП. І вид пільги також залежить від сімейного стану.

Опікун/піклувальник —одружений (не одинокий). Він зможе скористатися такими «дитячими» ПСП:

• «звичайна» ПСП на дітей, якщо має двох і більше дітей (у тому числі під опікою/піклуванням), кратно кількості дітей (п.п. 169.1.2 ПКУ);

• «підвищена» ПСП на дитину/дітей з інвалідністю кратно їх кількості (п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ).

Опікун/піклувальник — одинокий. Для нього передбачена «підвищена» ПСП окремою нормою — п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ. Так, пільга надається одинокій матері (батьку), вдові (вдівцю) або опікуну, піклувальнику, які утримують дитину (дітей) віком до 18 років.

Причому «самотність» відноситься саме до опікунів/піклувальників. І тут є кілька аргументів.

По-перше, одинокою матір’ю (батьком), опікуном, піклувальником є особи, які на момент застосування пільги мають дитину (дітей) віком до 18 років, але не перебувають у законному шлюбі (п.п. 1 п. 5 Порядку № 1227).

По-друге, у тому ж п.п. 1 п. 5 Порядку № 1227 наведено перелік документів для отримання ПСП одинокими опікунами та піклувальниками. І серед них — копія рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки чи піклування.

Отже, одинокі опікуни/піклувальники мають право на «підвищену» ПСП на дітей, незалежно від їх кількості.

Одинокий опікун/піклувальник дитини з інвалідністю. Така особа має одразу дві підстави для застосування ПСП: як опікун/піклувальник дитини з інвалідністю та як «одинак» (пп. «а» та «б» п.п. 169.1.3 ПКУ). Чи можна подвоїти пільгу?

Це дозволено тільки в одному випадку: неодинока особа утримує двох і більше дітей, у тому числі дитину (дітей) з інвалідністю (п.п. 169.3.1 ПКУ).

Тож у нашому випадку це правило не діє. Але діє інше. Із двох пільг обираємо більшу. Втім, за обома підставами розмір пільги однаковий (у 2021 році — 1702,50 грн на кожну дитину). Тож одинокий опікун/піклувальник із дитиною з інвалідністю може обрати будь-яку одну ПСП. Яку саме, він зазначає у заяві про застосування ПСП.

УВАГА!

Одинокий опікун/піклувальник дитини з інвалідністю має право на одну ПСП.

Зауважте: якщо один з подружжя є опікуном/піклувальником, то інший не набуває цього статусу автоматично. Тож якщо інший з подружжя не має власних (спільних) дітей і не є опікуном (піклувальником), права на ПСП на дітей у нього немає.

Висновки

• Прийомні батьки не мають права на ПСП на прийомних дітей.

• Усиновлювачі при застосуванні ПСП розглядаються як батьки усиновленої дитини (дітей).

• Одинокі опікуни/піклувальники мають право на «підвищену» ПСП на дітей, навіть якщо дитина одна.