22.02.2021

Декрет на «основній» роботі і неповна ставка за сумісництвом

Жінка за основним місцем роботи перебуває у відпустці для догляду за дитиною. Чи може вона працювати за сумісництвом на 0,25 ставки? Якщо так, то чи потрібно платити ЄСВ з МЗП?

Право на сумісництво

Так, жінка має право бути у відпустці для догляду за дитиною до 3 років за основним місцем роботи і водночас працювати за сумісництвом.

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої регулярної оплачуваної роботи у вільний від основної роботи час у тій же або іншій установі (п. 1 Положення № 431).

1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затверджене спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43.

Основне місце та сумісництво — це два різні місця роботи. Укладаються два різні трудові договори. Причому у загальному випадку сумісники користуються такими ж правами, що й основні працівники.

За своїм бажанням працівниця під час відпустки для догляду за дитиною може працювати на умовах неповного робочого часу (ст. 179 КЗпП). При цьому законодавство не визначає, де саме: на основній посаді або на посаді за сумісництвом.

Зауважимо: працівниця-декретниця може працювати як за внутрішнім, так і за зовнішнім сумісництвом.

Пам’ятайте про обмеження для роботи за сумісництвом. Зокрема, держслужбовцям та посадовим особам місцевого самоврядування заборонено займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю. Виняток — викладацька, наукова, творча діяльність тощо.

За сумісництвом можна працювати не більше 4 годин на день і повний робочий день у вихідний. Загалом протягом місяця робота за сумісництвом не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу (п. 2 постанови № 2452).

2 Постанова КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245.

ЄСВ з МЗП

Якщо сумісництво зовнішнє, то нараховувати ЄСВ з МЗП не потрібно. А ось при внутрішньомупотрібно. Пояснимо.

Для зовнішніх сумісників ЄСВ нараховуємо на фактичну суму зарплати (доходу) за сумісництвом. Розмір зарплати значення не має. Виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП не потрібно.

Для внутрішніх сумісників для порівняння з МЗП слід брати сумарну базу нарахування ЄСВ за обома місцями роботи. Це підтвердили і фахівці ДФСУ у листі від 29.01.2016 р. № 1394/5/99-99-17-03-03-16.

Тож якщо за основним місцем роботи зарплати немає, то залишається тільки дохід за сумісництвом. У разі, коли він менший за «мінімалку», нараховуйте ЄСВ на МЗП.