18.01.2021

Зміни до порядку видачі лікарняних

Нещодавно ми отримали чергову порцію нововведень у сфері видачі лікарняних листків. Мова йде про наказ № 25931. Стисло проаналізуємо, що саме змінилося.

1 Наказ МОЗ «Про затвердження Змін до Порядку надання первинної медичної допомоги та Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян» від 11.11.2020 р. № 2593.

Чомусь, за незрозумілою логікою нашого законодавця, перевіряти правильність видачі та заповнення лікарняних листів повинен роботодавець, який приймає їх до оплати. Саме його карає ФСС, якщо знаходить якісь недоліки, допущені лікарями в лікарняних листах, за якими виплачена допомога.

Ось і доводиться бухгалтерам з кадровиками розбиратися в листках непрацездатності іноді навіть краще, ніж лікарям.

Наказом № 2593 внесено зміни до Інструкції № 4552.

2 Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Вони набрали чинності з 22.12.2020 р. А саме:

1. Відтепер у разі вибору лікаря і лікувально-профілактичного закладу не за місцем проживання або роботи для отримання документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність, не потрібно подавати заяву-клопотання і погоджувати його з головлікарем.

Це, звичайно, добре. Але хотілося б відповідні зміни побачити і в Інструкції № 5323. Адже вона й надалі вимагає, щоб у лікарняному листі, виданому не за місцем проживання/роботи, у графі «Видачу листка непрацездатності дозволяю» стояв підпис головлікаря, засвідчений круглою печаткою (п. 3.8 Інструкції № 532).

3 Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена наказом МОЗ, Мінсоцполітики, ФСС з ТВП, ФНВ від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

Звичайно, тут можна говорити про те, що всі чекають — не дочекаються, що ось-ось запрацюють електронні лікарняні листи. А отже, Інструкція № 532 кане в Лету.

Але електронні листки нам обіцяють ще з 2019 року, а «віз…»

Тому хотілося б сподіватися, що ФСС при перевірці враховуватиме зміни, внесені наказом № 2593.

2. Лікарі в амбулаторно-поліклінічних закладах відтепер можуть видавати лікарняний лист у разі втрати працездатності внаслідок захворювання або травми особисто строком до 5 календарних днів з подальшим продовженням його залежно від тяжкості захворювання до 15 календарних днів (раніше — до 10 днів).

Якщо ж працівник продовжує хворіти, то продовження листка непрацездатності до 30 днів проводиться лікарем спільно із завідувачем відділення. Його підпис повинен стояти на лікарняному листі.

Крім того, на період проведення COVID-заходів лікар в амбулаторно-поліклінічних закладах може видавати листок непрацездатності особисто на строк, необхідний для лікування пацієнтів з COVID-19 та/або завершення самоізоляції пацієнта.