21.06.2021

Ноутбуки для шкіл: що й до чого, пояснили МОН та Мінцифри

Наприкінці квітня запрацювали Порядок та умови № 4031. Цей документ визначає механізм надання субвенції з держбюджету місцевим бюджетам для боротьби з COVID-19 та його наслідками під час навчального процесу у школах. Одним із напрямків використання субвенції є придбання ноутбуків для педагогів ЗЗСО2. Детальні пояснення з цього приводу надали МОН та Мінцифри у спільному листі3.

1 Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на заходи, спрямовані на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками під час навчального процесу у закладах загальної середньої освіти, затверджені постановою КМУ від 21.04.2021 р. № 403.

2 ЗЗСО — заклади загальної середньої освіти.

3 Лист-роз’яснення МОН та Мінцифри від 10.06.2021 р. № 1/11-4216/1/06-1-6282.

Головним розпорядником цієї субвенції є МОН.

Безпосередньо придбання ноутбуків проводитимуть обласні та Київська міська держадміністрації шляхом централізованої закупівлі. Вони ж мають забезпечити й постачання придбаних ноутбуків до ЗЗСО.

Розподіл ноутбуків здійснюватимуть також держадміністрації. На отримання новеньких девайсів можуть розраховувати тільки ті заклади освіти, у яких наявна кількість персональних комп’ютерів є меншою, ніж кількість педпрацівників. Розподіл проводитимуть у такій черговості:

1) ЗЗСО з кількістю учнів не менш як 250 осіб та опорні заклади з кількістю учнів (без урахування їхньої кількості у філіях) не менш як 200 осіб;

2) ЗЗСО з кількістю учнів не менш як 100 осіб;

3) інші ЗЗСО.

Забезпечення всіх ЗЗСО ноутбуками передбачає обов’язкове досягнення співвідношення: один персональний комп’ютер (працюючий, не задіяний в управлінсько-господарській діяльності) на одного педпрацівника (за основним місцем роботи). Наприклад, якщо в школі є 25 комп’ютерів на 30 педагогів, для такого закладу за рахунок субвенції буде придбано 5 ноутбуків (не більше й не менше).

Використання коштів субвенції на придбання ноутбуків здійснюється на засадах співфінансування залежно від чисельності населення відповідної територіальної громади (п. 9 Порядку та умов № 403). Однак допускається фінансування придбання ноутбуків за рахунок субвенції не більш ніж на 70 %. Решта витрат — за рахунок коштів місцевих бюджетів.

ВАЖЛИВО!

Джерелами співфінансування не можуть бути кошти Державного фонду регіонального розвитку та залишки освітньої субвенції

Закупівлю ноутбуків слід проводити з дотриманням вимог Типового переліку4. Причому оскільки такі пристрої будуть використовуватися для організації дистанційного навчання, рекомендованою є наявність убудованої відеокамери. Примірну тендерну документацію для проведення закупівель наведено у додатку 3 до листа.

4 Типовий перелік комп’ютерного обладнання для закладів дошкільної, загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти, затверджений наказом МОН від 02.11.2017 р. № 1440.

Також Мінцифри озвучив орієнтовну розрахункову вартість одного ноутбука — 20040 грн.

Щомісяця до 10-го числа ОДА та КМДА повинні звітувати перед МОН за формою, наведеною у додатку 4 до листа. Інформацію про використання коштів субвенції слід надавати у розрізі закладів освіти, для яких придбано ноутбуки.