21.06.2021

Доплата за класне керівництво у ЗЗСО: порядок та умови встановлення

Вчителю ліцею встановлено доплату за класне керівництво у розмірі 25 % посадового окладу. Чи нараховується така доплата під час канікул у червні 2021 року, якщо педагог продовжує працювати? Чи може керівник припинити її виплату на канікулярний період?

Ліцей — це ЗЗСО

У нашій країні здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують (ч. 1 ст. 35 Закону про середню освіту1):

1 Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 р. № 463-IX.

• початкова школа (початкова освіта);

• гімназія (базова середня освіта);

ліцей (профільна середня освіта).

Водночас відповідно до п. 2 розд. І Інструкції № 2172 ліцеєм вважається середній загальноосвітній навчально-виховний заклад, що забезпечує здобуття освіти понад державний освітній мінімум, здійснює науково-практичну підготовку талановитої учнівської молоді. Тож ліцей є закладом загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО).

2 Інструкція про організацію та діяльність ліцею, затверджена наказом Міносвіти від 20.07.95 р. № 217.

Далі з’ясуємо, хто такий класний керівник та за яких умов йому можна встановити відповідну доплату.

Хто такий класний керівник?

У своїй роботі класні керівники ЗЗСО керуються Положенням № 4343. Зауважимо: класний керівник — це не окрема посада. Обов’язки класного керівника покладаються директором ЗЗСО на педпрацівника цього закладу, який має педагогічну освіту та здійснює педагогічну діяльність. Причому це можливо лише за згодою педагога.

3 Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, затверджене наказом МОН від 06.09.2000 р. № 434.

УВАГА!

Обов’язки класного керівника не можуть бути припинені до закінчення навчального року

Лише у виняткових випадках з метою дотримання прав та інтересів учнів та їх батьків заміна класного керівника може бути здійснена протягом навчального року. Проте, які саме випадки є винятковими, на жаль, у Положенні № 434 не зазначено.

Класний керівник виконує обов’язки стосовно:

• формування наукового світогляду учнів;

• створення умов для організації змістовного дозвілля, у тому числі організації та проведення відвідування музеїв, театрів, виставок, екскурсій;

• проведення роботи з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей учнів, їх нахилів, інтересів, задатків тощо.

Тому, враховуючи додаткове навантаження на таких працівників, зумовлене зростанням потреб та вимог навчально-виховного процесу, вони мають право на доплату за виконання вищезазначених обов’язків.

Розмір доплати за класне керівництво

Можливість установлення доплати за класне керівництво педпрацівникам ЗЗСО передбачено відразу у двох нормативних актах, а саме, у:

1) постанові № 10964;

4 Постанова КМУ Про встановлення розміру доплати за окремі види педагогічної діяльності» від 25.08.2004 р. № 1096.

2) Інструкції № 1025.

5 Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102.

І якщо у першому з них визначено лише розмір доплати (п. 1 постанови № 1096), то у другому закріплено умови та порядок її встановлення (п. 36 Інструкції № 102).

Доплата за класне керівництво встановлюється вчителям та іншим педпрацівникам у таких розмірах:

• у I — IV класах ЗЗСО — у розмірі 20 % посадового окладу;

• у V — XI (XII) класах ЗЗСО — у розмірі 25 % посадового окладу.

При цьому якщо в класі (класах-комплектах, групах) шкіл усіх типів та найменувань кількість учнів менше 12 осіб, то доплата за класне керівництво встановлюється в розмірі 50 % відповідних розмірів доплат. Тобто у цьому випадку розмір доплати становитиме 10 або 12,5 % посадового окладу відповідного педпрацівника.

ВАЖЛИВО!

Доплату за класне керівництво встановлюють до посадового окладу з урахуванням підвищень (п. 34 Інструкції № 102)

Також зауважимо: доплата за класне керівництво не залежить від обсягу навчального навантаження. Пояснюється це тим, що ні Інструкцією № 102, ні будь-яким іншим нормативним документом, який регулює оплатні питання педпрацівників, не встановлено залежність її розміру від обсягу педнавантаження.

Виплата доплати під час канікул

Заробітна плата за посадою вчителя визначається залежно від:

• установленої за наслідками атестації кваліфікаційної категорії, педагогічного звання;

• обсягу навчального навантаження;

• стажу педагогічної роботи;

• виконання інших видів педагогічної роботи, зокрема такої, як класне керівництво.

Під час канікул, які не збігаються з черговою відпусткою, керівник закладу освіти залучає педпрацівників до педагогічної та організаційної роботи в межах часу, що не перевищує їх навчального навантаження до початку канікул. Таку умову передбачено п. 25 Типових правил6.

6 Типові правила внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів, затверджені наказом Міносвіти від 20.12.93 р. № 455.

За час роботи в період канікул оплата праці педпрацівників здійснюється з розрахунку заробітної плати, установленої при тарифікації, що передувала початку канікул (п. 71 Інструкції № 102).

Години роботи вчителя в період канікул табелюють у загальному порядку. Оскільки оплата праці здійснюється відповідно до обсягу педнавантаження, то в табелі обліку використання робочого часу проставляють години педагогічної роботи (див. лист Мінсоцполітики від 30.06.2011 р. № 212/13/116-11).

Тож особливостей в оплаті праці вчителя ліцею у період канікул немає. Доплату за класне керівництво виплачують йому у загальному порядку. Вона не може бути скасована керівником ЗЗСО. Адже зміна умов праці вчителя можлива лише з нового навчального року.