08.03.2021

Корекційні заняття: оформлюємо та оплачуємо

Хто може проводити додаткові психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові заняття? Як розрахувати ставку плати за проведення таких занять? Чи відрізняється вона для штатних працівників і сторонніх фахівців?

Оформлюємо. Проводити додаткові психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові заняття (далі — корекційні заняття) можуть як штатні, так і сторонні фахівці. Для цього із ними укладають ЦПД1.

1 Цивільно-правовий договір.

Далі розберемось, яким вимогам мають відповідати такі фахівці.

По-перше, проводити корекційні заняття можуть як штатні працівники закладів освіти, так і додатково залучені (абз. 3 п. 6 Порядку № 882).

2 Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, затверджений постановою КМУ від 14.02.2017 р. № 88.

По-друге, незалежно від «походження» таких фахівців, із ними укладають ЦПД. Типовий договір наведено у додатку 3 до Порядку № 88.

Оплачують такі заняття щомісяця на підставі акта приймання проведених (наданих) додаткових психолого-педагогічних і корекційно-розвиткових занять (послуг). Цей документ наведено в додатку 4 до Порядку № 88.

По-третє, перелік фахівців, що проводять корекційні заняття, наведений у додатку 5 до Порядку № 88. Тут вказані ступені вищої освіти (освітньо-кваліфікаційний рівень) у галузі знань, маючи які фахівець може проводити корекційні заняття.

Водночас у п. 11 Порядку № 8723 зазначено, що такі заняття проводять вчителі-дефектологи (корекційні педагоги) та практичні психологи.

3 Порядок організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах, затверджений постановою КМУ від 15.08.2011 р. № 872.

А от, наприклад, «учителі-предметники» до них не належать.

Оплачуємо. Корекційні заняття оплачують за ставками погодинної оплати праці для доцента або кандидата наук, які проводять навчальні заняття з учнями шкіл. Цей показник наведений в додатку 5 до постанови № 1298. Додатково така годинна ставка підвищується на 20 % за роботу з особами з особливими освітніми потребами (абз. 4 п. 6 Порядку № 88).

Розмір ставки погодинної оплати встановлюється у відсотках до окладу (ставки) працівника 1-го тарифного розряду і становить для доцента або кандидата наук 3,4 %.

Отже, з 01.01.2021 р. годинна ставка для оплати корекційних занять становить 108,94 грн:

2670 грн х 3,4 % х 120%.

Вона однакова як для штатних працівників закладу, так і для сторонніх фахівців.