29.03.2021

Викладач із виробничим стажем: як установити «вислужну» надбавку?

Заступник директора з навчально-виховної роботи закладу професійно-технічної освіти викладає предмет «Охорона праці» на 0,5 ставки. Він має стаж роботи 15 років на посаді інженера з охорони праці на виробництві. Чи зараховується цей період до педстажу для виплати надбавки за вислугу років? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Оплачуємо викладацьку роботу

Керівні працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу, але не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік). При цьому за основною посадою вони повинні отримувати повний посадовий оклад (ставку). Це обов’язкова умова, передбачена п. 91 Інструкції № 1021.

1 Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102.

Зазначеним працівникам оплату за норму годин, понад основний посадовий оклад (ставку), проводять у порядку, передбаченому для викладачів, за тарифікацією.

Навчальне навантаження між викладачами та іншими педпрацівниками розподіляє керівник закладу освіти за погодженням із профспілковим комітетом. Розподіл навантаження залежить від:

• кількості годин, передбачених навчальними планами;

• наявності відповідних педагогічних кадрів;

• інших конкретних умов, що склались у закладі освіти.

У тарифікаційному списку зазначають усіх працівників закладу освіти, посадові оклади яких залежать від рівня освіти, кваліфікаційної категорії (тарифного розряду).

Не є винятком і заступники директорів, які ведуть викладацьку роботу.

Визначаємо «надбавочний» стаж

Виплата надбавки за вислугу років педагогічним працівникам передбачена ч. 4 ст. 61 Закону про освіту2 та Порядком № 783. При цьому дія останнього поширюється на працівників, які займають посади згідно з Переліком № 9634 і на яких поширюються оплатні умови, встановлені для працівників закладів освіти.

2 Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII.

3 Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затверджений постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78.

4 Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Посади заступника директора з навчально-виховної роботи та викладача закладу професійно-технічної освіти (далі — ЗПТО) зазначені у цьому Переліку. Отже, ці працівники мають право на надбавку за вислугу років.

Основним документом для визначення стажу педагогічної роботи є трудова книжка. Водночас для цих цілей цілком можуть підійти й інші документи (витяги з наказів, відомостей про виплату заробітної плати тощо), які підтверджують спеціальний стаж роботи. Вказівку на це містить п. 6 Порядку № 78.

До «надбавочного» стажу зараховують, зокрема, час роботи викладачів професійно-теоретичної підготовки, старших майстрів та майстрів виробничого навчання ЗПТО за відповідною професією (спеціальністю) на виробництві та у сфері послуг.

Для зарахування педпрацівнику ЗПТО часу його роботи у виробничій сфері до його педстажу необхідне виконання двох умов:

по-перше, він має посідати одну з вищезазначених посад, а саме: викладача професійно-теоретичної підготовки, старшого майстра або майстра виробничого навчання;

по-друге, дисципліна, яку він викладає, або напрям підготовки учнів має відповідати професії (спеціальності), за якою педагог працював раніше.

Оскільки у ситуації, що розглядається, заступник директора є ще й викладачем, зазначені умови стосуються лише його діяльності як викладача ЗПТО. На посаду заступника директора ця норма не поширюється.

Щодо можливості зарахування до педстажу викладача з охорони праці часу роботи на посаді інженера з охорони праці слід розуміти таке.

Професійна освіта передбачає професійно-теоретичну підготовку, яка провадиться у формі уроків, лекцій, лабораторних занять, семінарів та інших формах організації теоретичного навчання (ст. 25 Закону № 1035).

5 Закон України «Про професійну (професійно-технічну) освіту» від 10.02.98 р. № 103/98-ВР.

Предмет «Охорона праці», що веде викладач, відповідає посаді (професії) інженера з охорони праці, на якій він раніше працював.

Тому 15 років стажу роботи за посадою інженера з охорони праці мають бути зараховані такому викладачу до педстажу для виплати надбавки за вислугу років.

Установлюємо «вислужну» надбавку

Надбавка за вислугу років педпрацівникам виплачується щомісячно у відсотках до ставки (посадового окладу). Її розмір залежить від стажу педагогічної роботи:

Педагогічний стаж

Розмір надбавки, % від окладу

Понад 3 роки

10

Понад 10 років

20

Понад 20 років

30

Відповідно педпрацівнику із 15-річним педагогічним стажем «світить» надбавка за вислугу у розмірі 20 % його посадового окладу.

Причому на таку надбавку працівник може розраховувати як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. До речі, її слід враховувати у разі обчислення середнього заробітку, який зберігається за педпрацівником на час відпустки, на період тимчасової непрацездатності та в інших випадках, передбачених законодавством.

Зверніть увагу! «Вислужну» надбавку слід виплачувати за всіма педагогічними посадами, які займає працівник закладу освіти.

Однак у ситуації із запитання педстаж працівника за посадою заступника директора (якщо він є) та його стаж за посадою викладача будуть відрізнятися. Адже заступнику директора з навчально-виховної роботи ЗПТО, який викладає предмет «Охорона праці», час роботи на посаді інженера з охорони праці має зараховуватися до «надбавочного» стажу виключно за посадою викладача з охорони праці.

Також ураховуйте: надбавка за вислугу років встановлюється пропорційно навантаженню педагогічного працівника.

Відтак у ситуації, що розгладається, «вислужну» надбавку у розмірі 20 % посадового окладу слід установлювати пропорційно навчальному навантаженню педагога, тобто виходячи з 0,5 ставки.