03.05.2021

Нова Методика розрахунку орендної плати і не тільки…

28 квітня Кабмін прийняв проєкт постанови «Деякі питання розрахунку орендної плати»1 (далі — проєкт).

Цим документом буде запроваджено нову Методику розрахунку орендної плати за державне майно. Також цей проєкт передбачає внесення змін до низки нормативно-правових актів, які регулюють орендні відносини. Зокрема, «під роздачу» потрапив і Порядок № 4832.

1 Із текстом проєкту постанови можна ознайомитись за посиланням: materialy.kmu.gov.ua/e244fe9c/docs/0023b759/Dodatok.pdf

2 Порядок передачі в оренду державного та комунального майна, затверджений постановою КМУ від 03.06.2020 р. № 483.

Метою цього проєкту є встановлення прозорого, а головне, зрозумілого для всіх учасників орендних відносин — механізму розрахунку орендної плати та її індексації.

Що конкретно зміниться у сфері оренди держмайна, розповімо далі. Стисло — про головне, а докладніше, як завжди, читайте у наступних випусках нашого журналу.

Нова Методика. Чим же вона відрізняється від своєї попередниці — Методики № 7863? І ось тут увага — спойлер! Уряд вирішив залишити перевірений практикою та часом механізм розрахунку орендної плати на основі незалежної оцінки майна та орендної ставки (залежно від мети використання/орендаря).

3 Методика розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затверджена постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786.

Нікуди не поділася й пільгова оренда за 1 грн на рік. Усе в силі, хоча з деякими поправками. Зокрема, як і раніше, на такі особливі умови оренди можуть розраховувати органи державної влади, ПФУ, бюджетні установи та заклади, які повністю фінансуються з держбюджету. А от державні та комунальні заклади охорони здоров’я виключили з переліку пільговиків. Натомість відтепер ОМС також мають змогу скористатися державною нерухомістю на пільгових умовах. Однак за 1 грн на рік місцеві ради зможуть орендувати державні приміщення (будівлі) виключно для розміщення ЦНАПів.

До речі, індексувати пільгову орендну плату — 1 грн на рік — більше не доведеться. Віднині така орендна плата офіційно не підлягає коригуванню на індекс інфляції. Ура, нарешті!

Увага! Щодо індексації «звичайної» орендної плати — жодних послаблень. Як і раніше, індексуємо.

Серед важливих новацій — також запровадження нових орендних ставок залежно від цільового призначення об’єктів оренди (додаток 1 до нової Методики). Причому проєктом не тільки скорочено число цільових призначень (задля запобігання зловживанням і наданню необґрунтованих пільг), але й суттєво знижено орендні ставки для соціально важливих видів діяльності. Зокрема, до числа щасливців потрапили приватні школи, садочки та орендарі, які залучають молодь до занять спортом.

Важливо: ставки, наведені в додатку 1 до нової Методики, стосуються лише «безаукціонної» оренди. Також з’явиться окремий додаток 2 зі ставками для договорів оренди, які продовжуються вперше (після запровадження Закону № 1574).

4 Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 р. № 157-IX.

Зміни до Порядку № 483. Серед ключових новацій, передбачених проєктом, такі:

1) запроваджено програму стимулювання інвестицій у відновлення занедбаних пам’яток архітектури. Якщо орендар винаймає такий об’єкт для створення закладу освіти чи музею, він може розраховувати на зменшення плати до 1 грн/м2 за місяць;

2) переглянуто підходи до визначення гарантійного внеску для участі в аукціоні. А конкретно, його розмір зросте для тих, хто замахнувся на «привабливі» об’єкти оренди (наприклад, у пасажирських терміналах аеропортів). І навпаки, для потенційних орендарів великих об’єктів поза межами обласних центрів розмір гарантійного внеску буде зменшено;

3) спрощено процедуру надання звільнень і знижок для орендарів, які постраждали через карантинні обмеження. Так, вони зможуть отримати знижку на підставі заяви. Вносити зміни до договору оренди для цього не доведеться.