08.11.2021

«Ювілейні» зміни до Класифікатора професій

Мінекономіки презентувало «ювілейний» 10-й випуск змін до Класифікатора професій ДК 003:20101.

1 Національний класифікатор України «Класифікатор професій ДК 003:2010», затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327.

Ці оновлення затверджено наказом Мінекономіки від 25.10.2021 № 810-21. Зміни досить масштабні. Вони зачіпають багато галузей господарства. Детальний аналіз новацій чекатиме на вас у одному з найближчих номерів нашого журналу. А сьогодні — короткий огляд найцікавіших із них.

Одразу впадають у око зміни у назвах професій галузі освіти, органів внутрішніх справ та медицини.

Приділимо увагу освітнім новаціям. Як зазначають фахівці МОН2, оновлення враховують системні зміни у сфері освіти, спричинені прийняттям низки освітніх законів України. Серед них — зміна «навчальних закладів» на «заклади освіти». Наприклад, вихователя і директора (завідувача) дошкільного навчального закладу замінили на вихователя і керівника (директора) закладу дошкільної освіти. А вихователь професійно-технічного навчального закладу поступився місцем вихователю закладу професійної (професійно-технічної) освіти.

2 Див. за посиланням: mon.gov.ua/ua/news/zatverdzheno-zmini-do-nacionalnogo-klasifikatora-profesij.

Також має свої наслідки реформа інклюзивно-ресурних центрів. Завідувача та консультанта психолого-медико-педагогічної консультації замінили директор та фахівець інклюзивно-ресурсного центру.

Окрім цього, маємо певні зміни в кодуванні асистентів. Ідеться про асистентів учителя, вчителя-дефектолога, вихователя дошкільного навчального закладу та інших під кодом 3340. Їх скасували. Натомість увели посади асистентів вчителя, вчителя-дефектолога, вихователя закладу дошкільної освіти та інших під кодом 3330.

З деякими професійними назвами попрощались через їх застарілість. Серед них: «Інспектор вищих навчальних закладів», «Інспектор шкіл», «Вожатий».

Серед усіх цих змін важливим є включення освітньої кваліфікації за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти до розділу «Професіонали». Також остаточно прирівняли на ринку праці освітньо-кваліфікаційні рівні молодшого спеціаліста та молодшого бакалавра.

Абстрагуємось від освіти. До Класифікатора внесли назви сучасних професій сфери кібербезпеки та захисту інформації. Зокрема: «Адміністратор мережі і систем», «Фахівець з технічного захисту інформації», «Аналітик загроз безпеки», «Аналітик з безпеки інформаційно-телекомунікаційних систем», «Фахівець з криптографічного захисту інформації» тощо.

Підсумуємо. Загалом скасовано застарілі й затверджено нові назви кваліфікаційних угруповань і професійні назви робіт. Також унесено зміни до опису розділів класифікації професій.