08.11.2021

Доплата за науковий ступінь: чи платити «заднім числом»?

Працівника прийнято на посаду завідувача науково-дослідного відділу музею 04.10.2021. А 01.11.2021 він приніс копію диплома кандидата історичних наук за спеціальністю «Археологія», виданий у 2010 році. З якої дати нараховувати доплату за науковий ступінь: із дати прийняття чи із дати подання диплома?

Право працівника на доплату за науковий ступінь установлює керівник музею. Якщо право є, то виплачуйте її з дати видачі диплома.

За науковий ступінь кандидата наук належить доплата в граничному розмірі 15 % посадового окладу (ставки зарплати). Це передбачено п.п. «в» п.п. 4 п. 2 наказу № 7451 та п.п. «г» п.п. 3 п. 3 постанови № 1298.

1 Наказ Мінкультури і туризму «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» від 18.10.2005 № 745.

Таку доплату встановлюють працівникам, якщо їх діяльність за профілем збігається з наявним науковим ступенем. Тож потрібно переконатися у вищезазначеній відповідності. А це — справа керівника установи культури.

У випадку, що розглядається, профіль діяльності працівника (завідувач науково-дослідного відділу музею) збігається з науковим ступенем (кандидат історичних наук за спеціальністю «Археологія»). Отже, працівникові може бути встановлено доплату за науковий ступінь кандидата наук.

Нормативно встановлено лише граничний розмір доплати. А от конкретний її розмір визначає керівник установи.

Документи, що засвідчують наявність наукового ступеня, повинні відповідати нормам та вимогам, передбаченим законодавством.

Звернемось до п. 30 Порядку № 5672. Рішення спеціалізованої вченої ради про присудження наукових ступенів доктора або кандидата наук вступає в силу з дати набрання чинності наказом МОН про затвердження відповідного рішення та видачу диплома на підставі рішення атестаційної колегії. Тобто науковий ступінь кандидата наук присуджують спеціалізовані вчені ради. А рішення ради затверджує МОН та видає диплом кандидата наук.

2 Порядок присудження наукових ступенів, затверджений постановою КМУ від 24.07.2013 № 567.

Після отримання диплома працівник надає його роботодавцю. І вже на його підставі керівник закладу приймає рішення про встановлення відповідної доплати.

Утім, на практиці досить часто трапляється, що працівник надає диплом із запізненням. Виникає цілком логічне запитання: з якої дати встановлювати доплату?

Як ми вже з’ясували, рішення про присудження наукового ступеня чинне з дня затвердження рішення вченої ради про видачу відповідного диплома. Звідси висновок: доплату за науковий ступінь установлюють із дати видачі відповідного диплома.

Отже, у ситуації читача новому працівникові доплату слід установити із дня його прийняття на роботу — з 04.10.2021. Відповідно йому слід донарахувати таку виплату за жовтень 2021 року.