15.11.2021

МОЗ розширює межі обов’язкової вакцинації від COVID-19

«Погрози» МОЗ розширити межі обов’язкової вакцинації від COVID-19 виявились не порожнім звуком.

І наразі вже маємо досить реальний документ — наказ № 23931. Ним фахівці МОЗ додали до переліку підприємств, установ та організацій, працівники яких зобов’язані вакцинуватись, такі позиції:

1 Наказ МОЗ «Про затвердження Змін до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» від 01.11.2021 № 2393.

• підприємства, установи та організації, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;

• установи і заклади, що надають соціальні послуги, заклади соціального захисту для дітей, реабілітаційні заклади;

• підприємства, установи та організації, включені до Переліку № 832. Цим документом затверджено поіменний перелік об’єктів державної власності стратегічного значення. Він розбитий за галузями та областями України.

2 Перелік об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою КМУ від 04.03.2015 № 83.

Увага! Описані зміни набирають чинності з 09.12.2021.

Пам’ятайте: обов’язковій вакцинації від COVID-19 підлягають усі працівники зазначених підприємств, установ та організацій. Тобто не лише ті з них, які безпосередньо контактують із населенням, а й ті, хто виконує важливі функції подалі від людських очей, у т. ч. дистанційно (віддалено). Це стосується й бухгалтерів, кадровиків тощо.

На тих, хто ухиляється або відмовляється вакцинуватись, чекає неоплачуване відсторонення від роботи. Про це працівників слід попередити завчасно.

До речі, саме так радять вчинити фахівці Мінекономіки у своєму листі від 03.11.2021 № 4706-06/52950-03. Першим кроком — письмово поінформувати працівників про обов’язок вакцинуватись і наслідки відмови/ухилення (відсторонення від роботи без оплати).

Також зауважимо: отримання першої з двох доз вакцини свідчить про те, що працівник не відмовляється/ухиляється від щеплення. Тому його відсторонювати не можна. Про це та інше читайте детальніше у статтях «Щодо дій роботодавця відносно осіб, які ухиляються або відмовляються від обов’язкової вакцинації проти COVID-19» та «COVID-відсторонення: алгоритм дій від Мінекономіки» цього номера.