04.10.2021

Витрати на незалежну оцінку: як відшкодувати та що в обліку показати?

Заклад освіти оплатив послуги з незалежної оцінки майна — потенційного об’єкта оренди. Вартість таких послуг — 1500 грн. Як правильно в договорі оренди визначити вимоги про відшкодування таких витрат орендарем? Як закладу освіти — балансоутримувачу відобразити в обліку отримання такого відшкодування?

Підстави для відшкодування

У деяких випадках вартість об’єкта оренди визначають на рівні його ринкової (оціночної) вартості. Перелік таких випадків наведено в ч. 4 ст. 8 Закону № 157. Ось вони:

• об’єктом оренди є єдиний майновий комплекс державного або комунального підприємства;

• об’єкт оренди пропонується для передачі в оренду без проведення аукціону;

• об’єкт оренди використовується на підставі договору оренди, укладеного без проведення аукціону, і орендар бажає продовжити договір оренди на новий строк.

При цьому для кожного із зазначених випадків Закон № 157 розмежовує, хто є ініціатором проведення такої оцінки об’єкта оренди. Цього разу нас цікавить ситуація, коли майно передають в оренду без проведення аукціону. Відповідно ініціатором проведення незалежної оцінки є балансоутримувач, а не орендар. Це передбачено ч. 5 ст. 8 Закону № 157. Тож саме балансоутримувач звертається до суб’єкта оціночної діяльності та укладає з ним договір про проведення незалежної оцінки майна.

У свою чергу, орендар, якому передано майно в оренду без аукціону, зобов’язаний відшкодувати балансоутримувачу вартість проведення оцінки об’єкта оренди.

Звісно, щоб такі витрати не стали несподіванкою для орендаря, порядок їх компенсації необхідно узгодити з майбутнім орендарем. Причому вирішити це питання бажано ще до укладання договору оренди. Якщо згоди досягнуто, пропишіть цей момент у договорі оренди серед додаткових умов. Пряму вказівку на це містить абз. 30 п. 54 Порядку № 4831.

1 Порядок передачі в оренду державного та комунального майна, затверджений постановою КМУ від 03.06.2020 р. № 483.

Отже, як правильно визначити цю умову в договорі оренди? Підказку знаходимо в Примірному договорі2. А саме в п. 6.3 Умов цього договору сторони зазначають суму витрат балансоутримувача на проведення незалежної оцінки майна. Натомість про обов’язок орендаря компенсувати такі витрати та порядок їх відшкодування йдеться в п. 7.2 Незмінюваних умов Примірного договору. До речі, орендар зобов’язаний перерахувати таке відшкодування протягом 10 робочих днів з дня укладення договору оренди.

2 Примірний договір оренди нерухомого майна, іншого окремого індивідуально визначеного майна, що належить до державної власності, затверджений постановою КМУ від 12.08.2020 р. № 820.

Що в обліку?

При отриманні відшкодування від орендаря балансоутримувачу передусім варто пам’ятати такі правила:

1) кошти, отримані як відшкодування витрат на проведення незалежної оцінки об’єкта оренди, не є доходами бюджетної установи — балансоутримувача. Такий вид надходжень не передбачено ст. 13 БКУ;

2) отримані кошти проводить як відновлення касових видатків (за умови, якщо здійснення витрат та їх відшкодування проведено в межах одного бюджетного періоду). До речі, відшкодування від орендаря потрапляє на реєстраційний рахунок балансоутримувача за КЕКВ 0000. Після цього балансоутримувач проводить відновлення касових видатків на конкретну суму за КЕКВ 2240;

3) відновлення касових видатків загального фонду за рахунок коштів спецфонду і, навпаки, бюджетним законодавством не передбачено. Тож якщо установа-балансоутримувач здійснила видатки на проведення незалежної оцінки об’єкта оренди за рахунок коштів загального фонду, то й відшкодування від орендаря потрібно зарахувати саме на рахунок загального фонду. Якщо ж установа оплачувала послуги оцінювача зі спецфонду, то й компенсувати такі витрати орендар має на спеціальний реєстраційний рахунок;

4) для правильного відображення в обліку відновлення касових видатків слід враховувати звітний період здійснення відповідних витрат та їх компенсації орендарем. Так, якщо обидві операції відбулися в межах одного кварталу, зменшуємо витрати відповідного звітного періоду (Дт 2117 — Кт 8411).

У такий спосіб балансоутримувач, власне, й виставляє вимогу орендарю відшкодувати понесені витрати та складає рахунок на відшкодування зазначених витрат.

Інша річ, якщо здійснення витрат та їх відшкодування орендарем відбулося у межах одного року, але в різних кварталах. У цьому разі коригуємо фінрезультат кварталу: Дт 2117 — Кт 5511.

Приклад. У зв’язку із наданням будівлі в оренду заклад освіти — балансоутримувач наприкінці вересня 2021 року уклав договір на проведення незалежної оцінки такого майна. Вартість послуг з оцінки — 1500 грн.

Згідно з договором оренду орендар відшкодовує балансоутримувачу витрати на проведення незалежної оцінки об’єкта оренди повністю. Балансоутримувач надав орендарю рахунок на відшкодування таких витрат у жовтні. Орендар перерахував відшкодування на реєстраційний рахунок балансоутримувача протягом 10 робочих днів.

На суму коштів, отриманих як відшкодування витрат на проведення незалежної оцінки майна, проведено відновлення касових видатків з КЕКВ 0000 на КЕКВ 2240.

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн

№ м/о

дебет

кредит

Вересень 2021 року

1

Отримано фінансування для оплати послуг оцінювача

2313

7011

1500

2

2

Відображено витрати на проведення незалежної оцінки майна

8411

2117

1500

4

3

Перераховано кошти за послуги оцінювача

2117

2313

1500

2, 4

4

Закриття рахунків витрат у кінці кварталу

5511

8411

1500

17

Жовтень 2021 року

1

Надано рахунок орендарю на відшкодування витрат

2117

5511

1500

4

2

Надійшли кошти від орендаря як відшкодування витрат

2313

2117

1500

2, 4