11.10.2021

Чергові зміни в е-лікарняних

Із 1 жовтня 2021 року таки відбувся загальний перехід на електронні лікарняні листки.

Проте МОЗ й надалі вдосконалює нормативку щодо функціонування медвисновків та електронних лікарняних. Сьогодні йтиметься про наказ від 28.09.2021 № 2086. Він чинний з 01.10.2021.

Паперові листки непрацездатності дозволено виписувати до 01.02.2022 у таких випадках:

• потрібно продовжити або закрити паперовий лікарняний, виданий до 01.10.2021;

• минув час (сім днів), протягом якого лікар може змінити медвисновок;

• виникли технічні проблеми при передачі даних між Електронним реєстром листків непрацездатності та Електронною системою охорони здоров’я, через що неможливо сформувати е-лікарняний більше ніж протягом семи днів з дати створення медвисновку;

• при усиновленні дитини протягом двох місяців з дати народження.

Також установлено правило: листок непрацездатності вважається виданим через сім днів після його закриття. А от лікарняні по вагітності та пологах — через сім днів після відкриття. Ще, крім знайомих статусів «Закритий» та «Готовий до сплати (виданий)», також з’являться нові: «Помилково сформований», «Недійсний» і «Оплачений».

Нарешті підкоригували порядок формування лікарняного-«продовження». При цьому унікальний номер е-лікарняного отримав чітко визначену структуру:

• номер випадку непрацездатності (він є ідентифікатором одного страхового випадку);

• порядковий номер листка непрацездатності;

• номер версії. Він позначається цифрою «1» при створенні первинного лікарняного та продовження. А далі збільшується при внесенні зміни до е-лікарняного на підставі медвисновку.

Також змінами передбачено, що сформований листок непрацездатності надсилають через Портал ПФУ всім страхувальникам: і за основним місцем роботи, і за сумісництвом.

Детальніше про ці зміни та реалії роботи е-лікарняних читайте у статті «Е-лікарняні: гарячі запитання».