06.09.2021

Дистанційне відкриття лікарняних скасують

Навесні минулого року дозволили відкривати лікарняні листи дистанційно, тобто на підставі звернення та опитування хворого за допомогою засобів телефонного зв’язку або інтернет-телефонії.

При цьому лікар обов’язково вносить відповідний запис до медичної картки амбулаторного хворого.

Такий виняток із правил діє на період запровадження заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізації та ліквідації її спалахів та епідемій в Україні.

Згодом МОЗ уточнив: дистанційний листок непрацездатності видається строком до п’яти календарних днів.

Продовжити такий лікарняний можна залежно від тяжкості захворювання тільки після особистого огляду хворого лікуючим лікарем (фельдшером).

І от МОЗ робить крок назад. Наказом № 16091 виключено описані вище норми з Інструкції № 4552.

1 Наказ МОЗ «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України» від 02.08.2021 р. № 1609.

2 Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Також трохи «схуд» Порядок № 10663. Із нього виключили норму про дистанційне відкриття та продовження електронних медичних висновків у період COVID-карантину за категоріями:

3 Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 р. № 1066.

• «Захворювання або травма загального характеру»;

• «Обсервація, самоізоляція під час дії карантину з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»;

• «Карантин».

Як наслідок, лишається єдиний варіант оформлення медичного висновку та відкриття листка непрацездатності — особистий огляд хворого лікуючим лікарем.

Скасування «дистанційних» медвисновків та лікарняних листів має запрацювати із дати набрання чинності наказу № 1609. Натомість цей документ хоча й датований початком серпня цього року, але на момент підготовки номера ще не опублікований, а відтак нечинний.

Тож поки що лікарняний усе ще можна відкрити, зателефонувавши лікарю (без очного візиту до нього).