27.09.2021

Повідомлення про прийняття на роботу: чекаємо на оновлення

Кабмін запланував апгрейд Повідомлення про прийняття працівника на роботу1 (далі — Повідомлення).

1 Форму та порядок його подання затверджено постановою КМУ від 17.06.2015 р. № 413.

Відповідний проєкт оприлюднено на сайті СПО Об’єднань профспілок (див. за посиланням: spo.fpsu.org.ua/na-obgovorenni-v-spo/7813-proekt-nakazu-pro-vnesennya-zmin-do-postanov-kmu-vid-17-06-2015r-413-ta-vid-17-04-2019r-328).

Метою цих змін є оперативне надходження до Реєстру застрахованих осіб (далі — РЗО) відомостей про трудову діяльність працівників. Адже збільшення звітного періоду для подання ЄСВ-звітів із місяця до кварталу призвело до затримки надходження даних. Натомість уведення електронних лікарняних листів потребує наявності у РЗО найактуальнішої інформації для ідентифікації пацієнта як застрахованої особи.

Тож пріоритетний спосіб подання Повідомлення — засобами електронного зв’язку з використанням електронного підпису. І лише за відсутності такої можливості його можна буде подати на папері.

Оновлять і форму Повідомлення. Хоча зміни будуть незначними: підкоригують структуру шапки і нумерацію граф та подекуди актуалізують їх зміст.

Наприклад, буде уточнено перелік категорій осіб, яких позначають у графі 5 (наразі — графа 4). Нагадаємо, що Повідомлення подається за такими категоріями осіб:

• 1 — наймані працівники з трудовою книжкою, а після змін — наймані працівники за основним місцем роботи;

• 2 — наймані працівники без трудової книжки, а після змін — працівники за сумісництвом.

Як бачимо, категорії осіб «відв’яжуть» від наявності трудової книжки. Адже з переходом на електронні трудові цей документ уже не буде головним у визначенні основного місця роботи.

Крім того, планується додати третій варіант найманих працівників — «інші». Поки що важко зрозуміти, кого саме мають на увазі. Адже Повідомлення подаємо лише на працівників, з якими укладено трудовий договір (або за основним місцем, або за сумісництвом).

Якщо ж має місце суміщення посад, вихід із відпустки «для догляду», переведення/переміщення у межах установи, виконання робіт (надання послуг) за ЦПД, то Повідомлення не подається взагалі.

Наголошуємо: наразі маємо лише проєкт змін. До появи відповідного нормативно-правового документа та набрання ним чинності Повідомлення подаємо за старими правилами та з використанням старого бланка.