27.09.2021

Заміна вікон: ремонт чи поліпшення?

В установі проведено заміну вікон (замінено близько 70 % загальної кількості вікон у будівлі). Загальна вартість робіт — 1000000 грн. Видатки на оплату проведено за КЕКВ 3132. Як правильно відобразити цю господарську операцію в обліку? Чи потрібно збільшувати первісну вартість будівлі у зв’язку з її поліпшенням? Чи слід віднести ці видатки до витрат звітного періоду, в якому вони були понесені?

Після проведення ремонту (передусім капітального), який «влетів» у чималу копійку, у бухгалтерів нерідко виникають сумніви щодо віднесення таких видатків на витрати звітного періоду. А може, все-таки на суму понесених витрат необхідно збільшити первісну вартість об’єкта ОЗ? Проаналізуємо господарську операцію під назвою «заміна вікон» та знайдемо відповідь на це запитання разом.

Вікна = запаси (вікна ≠ необоротні активи)

Віконні блоки є складовою частиною об’єкта ОЗ (будівлі, приміщення). До того ж ця конструкція потребує монтажу і може експлуатуватися лише після прикріплення до віконних прорізів будівлі, приміщення. Звісно, таку конструкцію не можна вважати закінченим пристроєм, самостійно виконуючим свої функції. Тож і обліковувати її як окремий об’єкт необоротний актив не потрібно.

Насправді ж, заміна вікон — це не що інше, як ремонт об’єкта ОЗ. І для його проведення використовуються будівельні матеріали. У нашому випадку це будівельні конструкції — віконні блоки. У свою чергу, всі будівельні матеріали та конструкції є запасами.

Визначаємо вид ремонту

Нагадаємо: для визначення виду ремонтних робіт (поточний чи капітальний ремонт) бюджетні установи застосовують Перелік № 1501.

1 Примірний перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затверджений наказом Держкомітету України з питань житлово-комунального господарства від 10.08.2004 р. № 150.

Цей перелік було розроблено на виконання положень у сфері житлово-комунальних послуг. Але його можна застосовуватися й для визнання ремонтних робіт у навчальних закладах, адміністративних будинках за рішенням їх власників.

Можливість застосування цього Переліку підтвердили і фахівці Мінжитлокомунгосп у листі від 11.03.2009 р. № 8/7-2425. Цей лист і досі чинний.

У Переліку наведено роботи як для утримання будинків, споруд та прибуткових територій, так і для проведення їх поточного або капітального ремонту. Зокрема, до поточного ремонту, пов’язаного із заміною вікон, належать такі види робіт, як ремонт та заміна окремих віконних блоків (п.п. 1.2.8 Переліку № 150). Водночас до капітального ремонту належить заміна віконних рам з установленням нових приладів і скління (п. 2.8 Переліку № 150).

Проте, як бачимо, тут не визначено чітких обсягів робіт. Хоча цілком зрозуміло, що характер ремонту залежить напряму саме від їх обсягу.Тож якщо йдеться про заміну кількох вікон, у тому числі й пошкоджених, маємо справу з поточним ремонтом. Якщо ж планується заміна всіх вікон (або більшої їх частини), такі роботи доцільно вважати капремонтом будівлі.

При цьому утворена керівником установи комісія має зафіксувати заплановані роботи у дефектному акті. Проте визначити характер запланованих робіт повинен саме керівник установи. Пряму вказівку на це містить п. 2 розд. VI Методрекомендацій № 112. Саме він має прийняти остаточне рішення, чи спрямовані конкретні роботи на підвищення техніко-економічних можливостей об’єкта ОЗ та чи планується підтримання об’єкта в придатному для використання стані.

2 Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 11.

Зауважте, якщо очікується збільшення потенціалу корисності об’єкта ОЗ та майбутні економічні вигоди можуть перевищити первісно оцінений рівень, понесені витрати можуть вважатися витратами на поліпшення об’єкта. Відповідно, у такому разі його первісну вартість потрібно збільшити на суму цих витрат (п. 1 розд. ІІІ НП(С)БО 121).

Аргументом на користь визнання заміни вікон поліпшенням будівлі може бути зменшення витрат на теплопостачання за рахунок теплозберігаючих властивостей сучасних вікон. Тобто йдеться про поліпшення техніко-економічних характеристик будівлі.

Важливо: у будь-якому випадку рішення керівника (про проведення поточного ремонту, капітального ремонту чи поліпшення будівлі) має бути зафіксовано в розпорядчому документі.

Плануємо видатків

Планувати видатки на заміну вікон слід виходячи з характеру запланованих робіт (поточний або капітальний ремонт).

Поточний ремонт

Виконання робіт з поточного ремонту можна проводити двома способами: господарським або підрядним.

Господарський спосіб → заміна вікон власними силами → придбання віконних блоків → КЕКВ 2210 (п. 7 п.п. 2.2.1 Інструкції № 333).

Підрядний спосіб № 1 → заміна вікон сторонніми фахівцями → придбання віконних блоків з установкою (робота входить до вартості вікон) → КЕКВ 2210 (п. 7 п.п. 2.2.1 Інструкції № 333).

Підрядний спосіб № 2 → заміна вікон сторонніми фахівцями → всі видатки окремо → придбання віконних блоків (самостійно) + установка вікон підрядною організацією → КЕКВ 2210 + КЕКВ 2240 (п. 7 п.п. 2.2.1, п. 8 п.п. 2.2.4 Інструкції № 333).

Підрядний спосіб № 3 → заміна вікон сторонніми фахівцями → роботи із заміни вікон підрядною організацією → до вартості робіт входить вартість віконних блоків → КЕКВ 2240 (п. 8 п.п. 2.2.4 Інструкції № 333).

Капітальний ремонт

Виконання робіт капітального ремонту здійснюється підрядним способом.

Підрядний спосіб № 1 → заміна вікон сторонніми фахівцями → придбання віконних блоків з установкою → КЕКВ 3132 (п. 4 п.п. 3.1.3.2 Інструкції № 333).

Підрядний спосіб № 2 → заміна вікон сторонніми фахівцями → придбання віконних блоків (самостійно) + установка вікон підрядною організацією → КЕКВ 3132.

Підрядний спосіб № 3 → заміна вікон сторонніми фахівцями → роботи із заміни вікон → до вартості робіт входить вартість віконних блоків → КЕКВ 3132.

Отже, всі видатки, пов’язані з проведенням капітального ремонту, плануємо та здійснюємо за КЕКВ 3132. Стосується це і виготовлення проєктно-кошторисної документації на капітальний ремонт.

Відображаємо витрати

Витрати на ремонт об’єкта ОЗ вважаються витратами на його утриманням. Тобто йдеться про підтримання такого об’єкта у придатному для використання стані. Зокрема, за нормами бухстандартів перелік заходів, спрямованих на утримання ОЗ, включає в себе (п. 2 розд. ІІІ НП(С)БО 121):

• технічний нагляд;

• технічне обслуговування;

ремонт.

Напрямок таких заходів — відновлення (підтримання) майбутніх економічних вигід або потенціалу корисності на первісно оціненому рівні продуктивності об’єкта ОЗ. При цьому всі понесені у зв’язку з цим витрати визнаються витратами відповідного звітного періоду.

Висновок: і витрати на проведення техобслуговування, і витрати на проведення ремонтних робіт відображаємо за субрахунком 8013 або 8113. Причому не має значення ані вартість виконаних робіт із заміни вікон, ані вид ремонту.

До відома: передачу об’єкта ОЗ для проведення ремонту оформлюємо Актом передачі на ремонт, реконструкцію та модернізацію ОЗ (типова форма, затверджена наказом № 8183). При поверненні об’єкта ОЗ після проведеного ремонту складаємо Акт приймання відремонтованих, реконструйованих та модернізованих ОЗ (типова форма, затверджена наказом № 818).

3 Наказ Мінфіну «Про затвердження типових форм з обліку та списання основних засобів суб’єктами державного сектору та порядку їх складання» від 13.09.2016 р. № 818.

Розглянемо умовний приклад із відображення такої господарської операції у бухобліку.

Приклад. У вересні 2021 року бюджетною установою проведено капітальний ремонт будівлі, а саме: замінено 70 % від загальної кількості вікон. Вартість договору з підрядною організацією становить 950000 грн. Видатки заплановано і проведено за КЕКВ 3132. Згідно з договором передбачено попередню оплату у розмірі 30 %. Остаточний розрахунок з підрядником здійснено на підставі підписаного акта виконаних робіт.

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн

№ м/о

дебет

кредит

1

Отримано асигнування на проведення капремонту будівлі (заміна вікон)

2313

7011

950000

2

2

Перераховано попередню оплату підрядній організації згідно з договором

2113

2313

285000

4

3

Відображено видатки на проведення капремонту (заміна вікон) підрядною організацією на підставі акта виконаних робіт

8013

6211

950000

6

4

Зменшено суму заборгованості перед підрядником на суму сплаченого авансу

6211

2113

285000

4, 6

5

Проведено остаточний розрахунок з підрядником

6211

2313

665000

2, 6

ВИСНОВКИ

• Витрати на проведення заміни вікон (незалежно від виду ремонту та вартості робіт) визнаються витратами відповідного звітного періоду

• В обліку такі витрати відображаються за дебетом субрахунку 8013 або 8113

• Остаточне рішення щодо визнання робіт із заміни вікон витратами на ремонт будівлі або поліпшенням її техніко-економічних можливостей залишається за керівником установи. Оформлюється таке рішення розпорядчим документом