14.02.2022

Брухт та макулатура: чи є пільга з ПДВ?

Чи звільнені від ПДВ у 2022 році операції з постачання металобрухту та макулатури?

Так, у 2022 році операції з постачання відходів і брухту чорних та кольорових металів належать до пільгових. Зокрема, операції з постачання (у т. ч. операції з імпорту) відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) звільнені від оподаткування ПДВ. Це означає, що нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ за такими операціями не треба.

Нагадаємо: пільговий режим оподаткування, передбачений п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, діяв до 01.01.2022. Наразі його продовжено до 01.01.2027. Підстава пролонгування — Закон № 19141.

1 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30.11.2021 № 1914-IX.

Але під цю ПДВ-пільгу потрапляє постачання не будь-якого металобрухту та макулатури, а лише тих відходів, перелік яких наведено в постанові № 152. До речі, у цьому переліку годі й шукати срібло (у будь-якій формі) та інші дорогоцінні метали. Тому продаж брухту срібла, золота, платини слід оподатковувати на загальних підставах за ставкою 20 %.

2 Постанова КМУ «Про затвердження переліків відходів та брухту чорних і кольорових металів, операції з постачання яких, зокрема операції з імпорту, тимчасово, до 1 січня 2022 року, звільняються від обкладення податком на додану вартість» від 12.01.2011 № 15.

Але й тут не все так просто. Річ у тім, що цьогоріч Кабмін не поквапився привести переліки відходів і брухту чорних та кольорові металів, звільнені від ПДВ, у відповідність до норм ПКУ. І поки що переліки металобрухту, звільнені від ПДВ постановою № 15, були чинні тільки до 01.01.2022.

Тож як зараз діяти установі, яка має намір позбутися металобрухту? У цій ситуації пропонуємо такі варіанти.

Уже зараз здати брухт чорних або кольорових металів спеціалізованому підприємству та застосувати пільговий режим оподаткування. Тобто не чекати, поки Кабмін унесе зміни до постанови № 15 та продовжить дію ПДВ-пільги для операцій з металобрухтом.

Знайте: у таких діях немає нічого протизаконного. Оскільки є 100-відсоткова підстава вважати операцію з постачання відходів і брухту чорних та кольорових металів такою, що звільнена від ПДВ. Про це чорним по білому прописано в п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

Упевнені, у такому разі податківці не стануть прискіпуватись. Тим більше уже з’явилася консультація фіскалів, де вони погоджуються з продовженням дії ПДВ-пільги для металобрухту і після 01.01.2022 (категорія 101.12 ЗІР).

Дочекатися, коли Кабмін унесе зміни до постанови № 15. Або принаймні почекати до кінця І кварталу 2022 року, доки ПДВ-пільга для операцій з постачання відходів і брухту чорних та кольорових металів з’явиться в Довіднику податкових пільг.

За таких умов продовжуйте обліковувати брухт чорних або кольорових металів на балансі та чекайте часу «Ч». Лише після цього здійснюйте продаж брухту чорних і кольорових металів.

Який варіант обрати — вирішувати вам. Але в будь-якому разі не забудьте на дату виникнення податкових зобов’язань оформити податкову накладну та своєчасно її зареєструвати.