31.01.2022

Зворотна дія договору: коли це можливо?

У січні установа отримала договір від постачальника, який підписано 15.01.2022. Але в ньому зазначено, що він діє з 01.01.2022. Та чи можливо застосовувати зворотну дію договору в часі до договорів, які укладають замовники? Розберемося із цим разом.

Як працює зворотна дія?

За загальним правилом договір набирає чинності з моменту його укладення, тобто досягнення в належній формі згоди щодо всіх істотних умов. І саме із цього моменту й до закінчення строку дії договору його сторони можуть здійснювати свої обов’язки відповідно до договору. Це прописано в ч. 1 ст. 631 ЦКУ.

Але не завжди такі умови, як дата набрання чинності договору та момент його підписання, збігаються. Саме тому сторони часто-густо обирають інший шлях — надають договору зворотну дію в часі. Оскільки таку можливість передбачено ч. 3 ст. 631 ЦКУ, то це є цілком законним.

Згідно із зазначеною нормою ЦКУ сторони можуть установити, що умови договору застосовуються до відносин між ними, які виникли до його укладення. Наприклад, сторони підписали договір 15.01.2022, але в ньому зазначено, що такий договір діє з 01.01.2022. За таких умов фактично відносини між сторонами виникли раніше їх юридичного оформлення.