31.01.2022

Перевірки ФСС: чого чекати?

Перевірку ФСС не можна назвати приємним заходом. Сьогодні розповімо про види, строки та правила їх проведення. А також розберемо найбільш поширені помилки, які виявляють ревізори.

Перевірки під час карантину

Перше, що дає надію на відстрочку зустрічі з контролерами, — COVID-карантин. Адже відомо, що для деяких перевірок на час офіційного карантину діє мораторій. А карантин і досі триває. Проте, на жаль, на перевірки ФСС це правило не поширюється.

За приписом п. 3 розд. ІІ Закону № 5331 тимчасово, по останній календарний день місяця (включно) дії карантину заборонено проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. Проте із цього правила є винятки:

1 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 533-IX.

• перевірки суб’єктів господарювання із високим ступенем ризику;

• перевірки дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;

• санітарні та епідеміологічні перевірки.

Також діють окремі правила мораторію щодо перевірок з питань податків та ЄСВ.

Свого часу фахівці Мінекономіки зауважили2: мораторій поширюється на контролюючі органи, на які поширюються норми Закону № 8773.

2 Див. за посиланням: me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=0d301d71-c687-4d19-bfad-ad0461237404&title=MoratoriiNaPerevirkiBiznesuPidChasKarantinuRoziasnenniaMinekonomiki

3 Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 № 877-V.

Водночас ФСС не потрапляє під дію Закону № 877. Тому Фонд має право перевіряти як планово, так і позапланово, незважаючи на карантин.