25.03.2024

Чи можливо «обійти» Порядок № 590?

Чи можна оплачувати послуги з миття автомобілів за авансовими звітами? Адже відповідно до Порядку № 590 такі видатки належать до видатків третьої черги, а приватні мийки не бажають укладати договори за таких умов. Чи буде в такому разі порушення?

Дотримання вимог Порядку № 590* — обов’язкове

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Воєнний час диктує нам свої умови і правила. І одним із правил є проведення видатків розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів з дотриманням певної черговості. Така черговість прописана у п. 19 Порядку № 590.

Першочерговими незмінно залишаються видатки на національну безпеку та оборону. Тоді як переважну ж більшість видатків дозволено здійснювати у другу чергу. Перелік таких видатків є вичерпним і наведений у п. 19 Порядку № 590.

Якщо ж ви не знайшли бажані видатки серед видатків другої черги, це означає, що такі видатки можна здійснити лише у третю чергу. І слід розуміти, що Уряд такі видатки не вважає наразі важливими чи нагальними. Слід про це пам’ятати, адже в країни війна!